RESULTATERFINANS

EDB stiger videre

Økt fokus på restrukturering i IT-bransjen drives av oppmerksomheten rundt Merkantildata. Lillebror EDB ASA stiger imidlertid også godt i kurs. Bare siden nyttår har vi sett en økning på 74 prosent i kursen.

Jørgen Christiansen
7. mai 1998 - 18:52

EDB ASA (+6,9 prosent og børsvinner) har som uttalt strategi å vokse via oppkjøp, og aktivt ta del i restruktureringen i bransjen.

Administrerende direktør Eivind Kinck kommenterer i dag overfor digi.no at dersom han skulle prioritert et geografisk område fremfor et annet er det Vestlandet som er interessant.

- Vi er godt representert på østlandet og i Midt-Norge. Vestlandet er et område med en viss interesse for oss, sier Kinck.

Han påpeker også at EDB ASA har et fotfeste - om enn lite - i det svenske markedet via Maxware.

Storebror Merkantildata falt i dag noe tilbake (- 4 prosent). Aksjen har vært meget volatil etter aksjesplitten 1:5.

I den samme sammenhengen er det verdt å nevne finske Tieto som leverte knall-tall torsdag ettermiddag (se egen sak). Resultatet etter skatt for årets tre første måneder ble 65 millioner finske mark, tilsvarende 89 millioner kroner. Til sammenligning leverte Merkantildata er resultat etter skatt på 51 millioner kroner. Omsetningen på 676 millioner mark (920 millioner kroner) er forøvrig godt under Merkantildatas prestasjoner. Selskapene er dog ikke fullt ut sammenlignbare, da Tieto ikke driver noen vesentlig distribusjonsvirksomhet. Det er tydelig på forholdet mellom antall ansatte, omsetning og driftsmargin.

NetCom-kursen holder seg meget godt, på tross av triste resultater. Vår heller subjektive kommentar er at kursen nok holdes godt opp av det batteriet med kjøpsargumenter som markedet har fått servert de siste månedene. Både relativ prising i forhold til andre tele-selskap, utsiktene til en bit av privatmarkedet (med en Telenor-avtale på vei), og forventningen om stadig flere verdiøkende tjenester, nevnes i rask rekkefølge. Oppkjøpscaset synes dødt - i hvert fall en tid fremover. Neste gang det skal frem, bør det vel være noe bedre fundert enn vi så i denne omgangen.

NetCom-analytikere bør holde et aldri så lite øye med en undersøkelse som offentliggjøres i slutten av neste uke. Undersøkelsen vedrører eventuelle helseplager ved bruk av mobiltelefoner. Det er snakk om et svensk-norsk samarbeidsprosjekt, hvor SINTEF har gjennomført den norske delen.

Undersøkelsen skulle vært publisert i slutten av februar, men det ble utsatt, hvilket medførte spekulasjoner omkring innholdet. Dersom det skulle vise seg at undersøkelsen påviser helseskader ved normal og korrekt bruk kan vi se meget store utslag i NetCom-kursen. Vi påpeker at et slikt problem vil gjelde hele bransjen.

Selv marginalt negative nyheter knyttet til undersøkelsen kan slås meget stort opp i tabloidpressen. Dermed kan vi se negative utslag uavhengig av om det egentlig er påvist særlig helsemessige skader.

På et helt subjektivt grunnlag har vi ikke selv noe stor tro på at undersøkelsen påviser helseskader, men risikomomentet er absolutt tilstede. (Du finner to relevante saker om temaet i høyre marg.)

Det har vært relativt stille rundt Tandberg Data en tid. Selskapet opplevde et ras med telefoner fra sine nordiske forhandlere i går, som følge av at vi meldte om priskutt på SLR 5. Det viste seg at prisreduksjonen kun gjalt i USA. For analytikere kan det være interessant å se på om prisreduksjonen i realiteten vil bli permanent, også for andre geografiske markeder.

Vi meldte også i går at Sony og datterselskapet AIWA kommer med nye produkter. I dag nevner vi at Exabytes teknologidirektør, Steve Georgis i et intervju med Internetweek hevder at neste generasjon Mammoth II vil lanseres i midten av 1999 med en kapasitet på 60 GB og en overføringshastighet på 12 MB/sek. Fjerde generasjon er i følge Georgis planlagt lansert i år 2000 med en kapasitet på over 400 GB.

Samtidig nevner vi at Tandberg Data fremdeles ikke har kommentert vår påstand om at den rapporterte omsetningsveksten på 16 prosent (Q1) neppe var helt reell målt i lokale valutaer. En grov gjennomregning tilsier at veksten var på rundt 10 prosent, hensyn tatt til valutasvingninger.

Mens temaet fremdeles er data-lagring kommenterer vi at TTI så et kursfall på 5,3 prosent i løpet av torsdagen. Her kan en annen melding fra Sony i går og en fra HP på tirsdag ha trukket ned. Begge meldingene gjelder DAT-driver. Sony kunne melde at DDS-4 (20 GB) vil være klar for lansering i januar 1999. (Dette produktet konkurrerer forøvrig også med SLR-serien til Tandberg Data). HP refererte til en rapport fra IDC som tilla selskapet en vekst i salget av DDS på 25 prosent i 1997, og en markedsandel på disse produktene (DAT/DDS) på 49 prosent.

Avgåtte administrerende direktør i Nera, Asbjørn Birkeland, sier til digi.no at det utelukkende var strategiske forretningsmessige uenigheter som var forløpet til han avgang. Han avkrefter dermed at avgangen skyldes at han kjente til Botneviks private lån fra selskapets kasse. Dette forholdet var kjent i hele ledelsen i lang tid, sier Birkeland.

Asbjørn Birkeland sier forøvrig at summen han fikk med seg da han sluttet, ikke var i nærheten av det som har blitt antydet i Dagens Næringsliv, men 2,5 årslønner beregnet utfra siste års lønn på 1 million kroner. Denne kostnaden er ført i første kvartal.

Det ble ikke handlet aksjer i Iterated Systems i løpet av torsdagen, men selskapet la frem meget svake tall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.