BEDRIFTSTEKNOLOGI

Edge Mobile søker fjerde GSM-lisens

Et nytt konsortium dukker i dag opp som søker på den fjerde GSM-lisensen i Sverige. Edge Mobile består av et team med bakgrunn fra blant andre Ericsson, Telenordia og Sense.

4. feb. 2002 - 09:53

Edge Mobile søker lisens for å øke tjenestetilbudet i det svenske mobilmarkedet, heter det i en pressemelding fra Mobiq, en av deltakerne i konsortiet som nå vil bygge mobilnett basert på GSM/EDGE og Wireless LAN

Det nye konsortiet lover å ha bygget ferdig sitt nett og ha det klart til kommersiell lansering innen utgangen av året, dersom man får den fjerde lisensen. Deltakerne i grupperingen skal ha jobbet med strategien for det nye selskapet siden oktober i fjor, og baserer sin infrastrukturinvestering på teknikker som gir mobilt Internett med høy båndbredde til en lavere kostnad enn for eksempel 3G.

"Projektet har nu en modell som kommer att ge marknaden flertalet av fördelarna med 3G till ca 10% av investeringen. Edge Mobile kommer att investera ca 500 msek istället för 5 miljarder som är en vanlig prislapp för en 3G operatör", står det å lese på vaskeseddelen fra Edge Mobile.

Konsortiet mener med andre ord at talebasert GSM fremdeles er å regne som et høymarginalt produkt som fortsatt har rom for vesentlige kapasitetsforbedringer.

- Tiden frem til 3G er etablert på markedet, skaper muligheter for en mer nisjete mobiloperatør. Edge Mobile kommer til å gå inn i markedet med en fokusert utbygging i storbyene der 50 prosent av samtalene skjer og kostnaden for hvert produserte nettminutt er makant lavere. De mange utviklingsselskap som i årevis har hatt store vansker med å komme inn i svenske mobilnett, gjerne også med konkurs som konsekvens, kommer til å få full tilgang til Edge Mobiles nett, lover konsortiet som ikke er redd de mange spådommene om at en fjerde GSM-lisens aldri kan bli lønnsom.

- Vi mener dette er en feilaktig analyse, se på nisjeaktører i andre, beslektede bransjer, som for eksempel Skandiabanken, Virgin Mobile og Easyjet som alle sammen har demonstrert at det går an å skape økt velferd for konsumentene gjennom å åpne opp gamle, sementerte strukturer. Sveriges mobilkonsumenter vil ha flere alternativer, nye tjenester og lavere priser, sier Martin Tall, initiativtager og dagelig leder for Edge Mobile.

Bak prosjektet står blant annet selskapene Mobiq og Global Connexion, to Stockholm-selskap med virksomhet innen risikokapital og strategisk bedriftsutvikling. Selskapet består ellers av personell med lederbakgrunn fra selskaper som Sense, Telenordia og Ericsson. Og flere partnere vil bli offentliggjort om kort tid, påstås det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.