Edge sender data raskere enn 3G

Få er klar over det, men når man skal sende data er faktisk Edge-nettet mye raskere enn 3G.

Få er klar over det, men når man skal sende data er faktisk Edge-nettet mye raskere enn 3G.

I går hadde digi.no en sak om hvor små områder av Norge som egentlig er dekket av 3G-nettene til Telenor og Netcom. Selskapene har foreløpig dekket områdene der folk bor og ikke der folk reiser. Selv de mest trafikkerte veiene i Norge, for eksempel Hallingdalen er nesten uten dekning.

Telenor har i første runde satset på utbygging med Edge-teknologien, som ofte kalles 2,5G. For mange er Edge faktisk raskere enn 3G, avslører Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor mobil, overfor digi.no.

Hittil har all fokus vært på farten brukerne mottar data på og her er 3G overlegen med en fart på 250-350 kilobit per sekund. Edge gir en mottaksfart på maks 200 kb/s.

Men for mange er sendefarten like viktig og her er Edge faktisk dobbelt så raskt som 3G, avslører Amundsen. Edge gir en ut/opplastningsfart på 120 kb/s.

– Det ligger en begrensning både i dagens 3G-mobiler og i vårt nett på 64 kb/s sendehastighet. Så vidt jeg vet gjelder det samme Netcoms nett, forteller Amundsen.

Dette rammer alle brukere som trenger å sende større datafiler, enten man er vanlige bruker som skal sende e-post med vedlegg eller man har mer spesialiserte jobber, for eksempel fotograf.

Problemet vil først løse seg når HSDPA-utvidelsen av 3G kommer og det er langt frem.

– Vi leter etter intelligente mobiler som kan sende på Edge og motta på 3G, men det har vi foreløpig ikke funnet, forteller dekningsdirektøren.

Til toppen