JUSS OG SAMFUNN

Edward Snowden hedres med Bjørnson-prisen

Juryen ber regjeringen gi ham beskyttelse, slik at han kan motta utmerkelsen i Norge.

FÅR HAN KOMME TIL NORGE? Varsleren Edward Snowden får Bjørnsonprisen. I dette arkivbildet snakker den amerikanske varsleren via videoskjerm for en gruppe skoleelever i Canada i februar 2015.
FÅR HAN KOMME TIL NORGE? Varsleren Edward Snowden får Bjørnsonprisen. I dette arkivbildet snakker den amerikanske varsleren via videoskjerm for en gruppe skoleelever i Canada i februar 2015. Bilde: Mark Blinch/Reuters/NTB scanpix
NTB
2. juni 2015 - 09:30

Edward Snowden får Bjørnsonprisen for sine avsløringer om massiv overvåking av tele- og datatrafikk. Juryen ber regjeringen om å gi ham beskyttelse slik at han kan motta prisen i Molde.

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet håper på å få overrakt prisen til Edward Snowden under årets Bjørnsonseminar i Molde 5. september.

I et brev til statsminister Erna Solberg (H) og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) ber akademiet Norge om å gi den amerikanske varsleren den beskyttelsen han trenger for å kunne komme til Norge og motta prisen, uten å risikere å bli utlevert til USA.

Spørsmålet vil i så fall gå til Utlendingsdirektoratet (UDI), opplyser Anundsen.

– Dette er en sak som må behandles som andre enkeltsaker, og det er UDI som er fagmyndighet, sier han.

Så du denne: Er Snowden helt eller forræder?

Mener Snowden har vist mot

Tildelingen til Snowden begrunnes med hans arbeid for personvern og hans avsløringer om statlig overvåking.

– Med stor personlig risiko og stort mot har han avdekket alvorlige brudd på personvernet og vist hvordan stater kan bruke ny elektronisk teknologi til å overvåke ikke bare sine egne borgere, men også andre staters borgere, sier professor Thomas Hylland Eriksen, som er styremedlem i Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet.

– Dette er alvorlig ikke bare for personvernet, men også for ytringsfriheten fordi det vil føre til større frykt og større bekymringer med hensyn til hva man kan si uten å møte sanksjoner og mulige represalier fra myndigheter, sier Hylland Eriksen til NTB.

Han mener det har vært lite oppmerksomhet om saken i Norge i de to årene som har gått siden Snowden kom med sine avsløringer.

– Dette er ikke en problemstilling som blir borte, og hans sak og hans situasjon har ikke forandret seg.

Les også: PST vil plante skadevare

Advokatvurdering

Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet har vært i kontakt med flere advokatfirmaer for å få vurdert om Snowden kan komme til Norge uten å risikere å bli utlevert til USA.

Advokatene mener utleveringslovens paragraf 5, første ledd, åpner for dette fordi paragrafen fastslår at utlevering ikke kan skje ved et «politisk lovbrudd».

USA har annullert Snowdens pass, men i utlendingslovens paragraf 8, tredje ledd, heter det at Utlendingsdirektoratet (UDI) i særlige tilfeller kan frita utlendinger fra kravet om pass.

I Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet er det optimismen som rår.

– Vi prøver. Og vi mener det vil være riktig at han får komme, sier Hylland Eriksen.

Han forteller at akademiet har vært i kontakt med Snowden.

– Han er veldig glad for denne prisen. Vi vil gjøre et intervju med ham i forbindelse med prisutdelingen enten han kommer eller ikke, sier han.

Les også: NSA planla å kapre Google Play-trafikk

Asyl i Russland

Snowden fikk politisk asyl i Russland etter at han avdekket massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Det var i mai 2013 Snowden forlot USA. Han hadde da med seg store mengder topphemmelige etterretningsdokumenter. Han hadde i flere år arbeidet som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Snowden flyktet via Hongkong til Moskva, der han har oppholdt seg siden juni 2013. SV-politikerne Snorre Valen og Bård Vegar Solhjell nominerte ham i fjor til Nobels fredspris. (©NTB)

Les også: Cisco ønsker å lure NSA

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.