EE-bransjen raser mot MP3-forbud

EE-bransjen frykter begrenset mulighet til å høre musikk som er kjøpt på lovlig vis.

EE-bransjen frykter begrenset mulighet til å høre musikk som er kjøpt på lovlig vis.

Stortinget behandler nå den norske versjonen av det såkalte Infosoc-direktivet. De nye reglene vil gjøre det forbudt å kopiere CD-er man har kjøpt, til filer man kan bruke på en MP3-spiller – hvis CD-en har en kopisperre som må brytes.

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er uenige med et punkt i direktivet. De bidrar til at et flertall på Stortinget ønsker en lokal tilpasning av EU-direktivet som både Norge og EU kan leve med. Politikerne får full støtte fra Elektro- og elektronikkbransjen.

– Det må være lov å kopiere CD-er til MP3-format for privat bruk. Det har alltid vært tradisjon for å kunne kopiere musikkstykker til eget bruk, som til musikkassett og minidisk, sier informasjonssjef i EE-bransjen Erik Andersen.

Han frykter at lovforslaget vil begrense mulighetene til å høre musikk som er kjøpt på lovlig vis.

Dette beviser det globale salget av plater som faktisk økte med to prosent i fjor. I USA økte salget med hele ti prosent, som kan skyldes at USA for alvor har fått i gang musikksalg over nettet.

Bransjeorganisasjonen ønsker at folk skal kunne kopiere musikk til eget bruk, uavhengig av kopisperrer. EE-bransjen advarer derfor folk til å kjøpe plater med kopisperrer. Sperren kan dessuten uansett brytes.

Så lenge musikken er kjøpt på lovlig vis, må det være full tilgang til å kopiere musikken man kjøper fra en CD-plate over til en MP3-spiller, mener EE-bransjen.

– Tidligere kopierte man LP- og CD-plater over på kassett, for å spille musikken på kassettspilleren i bilen eller på den bærbare kassettspilleren. Vi mener MP3-spilleren er en klar parallell til dette, framholder Andersen.

I motsetning til Norge, har Sverige lagt seg på en streng linje. All nedlasting og kopiering av filer man ikke eier blir helt forbudt i Sverige fra 1. juli. Svenskene har også valgt å forby salg av programvare som bryter kopisperrer på for eksempel DVD- eller CD-plater.

Men i Sverige raser platesalget, som har sunket med hele 34 prosent fra 2001, ifølge Computer Sweden.

Til toppen