TELENOR ASA

Efta-domstolen slår fast: Telenor må betale milliardgebyr

Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale et milliardgebyr for å ha misbrukt sin markedsmakt.

Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale milliardgebyret tilsynsorganet Esa ila selskapet i 2020.
Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale milliardgebyret tilsynsorganet Esa ila selskapet i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB
5. mai 2022 - 11:09

Det skjer etter at domstolen avviste Telenors anke etter at Efta-tilsynet Esa ila Telenor gebyret tilsvarende 1,2 milliarder kroner i 2020.

I sin avgjørelse torsdag sa Efta-domstolen også at Telenor er ansvarlig for å betale for Esas sakskostnader knyttet til anken.

Telenor ba Efta-domstolen om å annullere Esas vedtak fra 2020 i sin helhet eller delvis, eller i hvert fall annullere gebyret helt eller delvis.

Ikke gjort feil

Men Efta-domstolen mener at Esa ikke har gjort noen feil i behandlingen av Telenor saken, og at de har lagt fram tilstrekkelig bevis for å underbygge sine konklusjoner, i tillegg til at det ikke ble gjort feil i konklusjonene, skriver domstolen i en pressemelding.

Esa konkluderte i 2020 med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

– Kjent med forholdene

– Retten fant at Telenor var kjent med de vesentlige forhold som rettferdiggjorde konstateringen av deres dominerende posisjon i det relevante markedet og misbruket av denne posisjonen, skriver Efta-domstolen videre.

– Telenor kunne derfor ikke ha vært uvitende om den konkurransebegrensende opptredenen.

– Videre har ikke Esa gjort feil i sin beregning av gebyrene, eller ved å ikke redusere gebyrene på grunn av formildende omstendigheter eller av forholdsmessige hensyn, skriver domstolen.

Gebyret på 112 millioner euro var det største Esa noensinne har utstedt.

Esa-boten på 1,2 milliarder kroner handler om at selskapet skal ha hatt for liten forskjell på prisen grossistkundene måtte betale for mobilt bredbånd via USB-modemer og prisen Telenor selv solgte produktet for til sluttkundene.
Les også

Nkom om Esas milliardgebyr til Telenor: – Ikke overraskende

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.