BEDRIFTSTEKNOLOGI

Egen nettsky for USAs myndigheter

Microsoft kunngjør ekstra sikker Azure-instans.

USA krever - og får - spesiell beskyttelse når myndighetene skal sende egne data ut i nettskyen - forhåpentligvis trygt unna andre lands spioner.
USA krever - og får - spesiell beskyttelse når myndighetene skal sende egne data ut i nettskyen - forhåpentligvis trygt unna andre lands spioner. Bilde: digi.no
8. okt. 2013 - 13:09

Microsoft åpner en egen instans av sin nettskyplattform Azure kun for amerikanske myndigheter.

Produktet er døpt «Windows Azure US Government Cloud» og vil kjøre helt separat fra det ellers offentlig tilgjengelig alternativet.

Unikt for løsningen er en garanti om at alle tilhørende datasentraler og all lagring er trygt plassert i USA. Dessuten kan det utelukkende passes på av kvalifisert amerikansk personell.

En slik tilnærming er kanskje en idé også for andre lands myndigheter?

– Det er ikke lite ironisk med krav om egen instans av Azure for beskyttelse av myndighetenes data, gitt avsløringene om hvordan USA bedriver overvåking, knekker kryptering og bedriver annen hemmelig praksis gjennom etterretningstjenestene, mener teknologibloggen TechCrunch.

Sagt på en annen måte: For USA fremstår nettskyen og store deler av internett som en enorm mulighet til å bedrive etterretning og spionasje mot andre, men ingen skal få kikke dem selv i kortene.

Ingen kan skylde på Microsoft for dette, de leverer bare en tjeneste der behovet oppstår, poengterer TechCrunch.

Teknisk er det ingenting i veien for å kjøre egne Azure-instanser isolert i andre land, og tilpasset andre lands myndigheter og krav.

Azure ble nylig tilgodesett med en særegen amerikansk sertifisering som åpner for bruk i offentlig sektor, kalt FedRAMP (Federal Risk and Authorization Management Program).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.