BEDRIFTSTEKNOLOGI

Egen søketjeneste for utviklere

Krugle er navnet på en kommende søketjeneste som skal være spesielt tilpasset behovene til utviklere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. feb. 2006 - 11:44

Mengden av programvarekode som ligger åpent på weben øker stadig. Svært mye av dette er kode som kan gjenbrukes av andre, riktignok under visse betingelser.

Problemet i dag er å finne fram til kildekoden. Vanlige søketjenester som Google anses som dårlig tilpasset akkurat dette.

Dette er bakgrunnen for Krugle, en tjeneste som ble annonsert denne uken, men som ennå er under utvikling.

I motsetning til vanlige søkemotorer, skal Krugle være designet for å finne kode. Motoren støtter kodesøk gjennom crawling, analysering og indeksering av kode motoren finnes i alle mulige oppbevaringssteder for åpen kildekode, inkludert arkiver, e-postlister, blogger og websider. Søketjenesten skal gjøre navigasjonen i arkivene enkel, for eksempel ved å starte med en enkelt kodefil og så vise filens tilknytning andre filer, for å se hvordan den blir brukt. Dessuten skal brukeren enkelt kunne navigere seg nedover i et navnehierarki, for eksempel fra "Apache" til "Tomcat" osv.

Dette skal gjøre det mulig å se og utforske kode i en meningsfylt kontekst, noe som ifølge Krugle skal redusere tidsbruken på valg av kode.

Krugle skal også automatisk generere API-rapporter som tydelig forklarer hvordan en kodekomponent integreres med andre komponenter ved å vise en liste over kall i et gitt program.

Søketjenesten skal også tilby svar på koderelaterte, tekniske spørsmål, blant annet ved å vise til relatert kode, avhengigheter, lisensinformasjon, kompatibilitetskrav, feilrapporter og innlegg i nyhetsgrupper. Det loves en høy grad av relevans.

- I dag handler programmering mer om effektiv sammensetting og integrasjon av koden, enn om å skrive kode fra bunnen av. Problemet er at det å finne og evaluere koden tar for mye tid. Det er problemet Krugle løser, sier sjef for Krugle, Steve Larsen, i en pressemelding.

En Wiki-lignende funksjon i Krugle skal i tillegg gjøre det mulig for utviklere å legge til tagger og kommentarer i et lag som "flyter" over kildekoden. Det skal også være mulig for utviklere å tagge kode eller sett med søkeresultater permanent. Dette skal så kunne deles med andre.

Tjenesten er ennå ikke klar for lansering, men interesserte kan melde seg på en kommende betatest på denne siden.

Det finnes også andre, lignende tjenester som allerede er i drift, for eksempel Koders og Codase. Hvor stor forskjell det er på disse tjenestene, blir nok først mulig å se når Knugle blir lansert. Når dette vil skje, er uklart, men muligheten for testing ventes å bli åpnet i begynnelsen av mars.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.