Eget mål for kjøp av Vista-applikasjoner

Et nytt mål skal advare deg mot å kjøpe Vista-applikasjoner som krever mer enn PC-en kan yte.

Eget mål for kjøp av Vista-applikasjoner

Et nytt mål skal advare deg mot å kjøpe Vista-applikasjoner som krever mer enn PC-en kan yte.

Når du kjøper en PC med Microsofts nye operativsystem Windows Vista, eller oppgraderer en PC til det nye systemet, bør du merke deg en serie med måltall som heter «Windows Experience Index», forkortet WEI. På norsk er det døpt «Windows-opplevelsesindeks».

Hvis du oppgraderer en PC fra eldre Windows til Vista, vises WEI-skjermen mot slutten av installasjonsprosessen, rett før du får se den nye brukerflaten.

Du får fram WEI-skjermen igjen ved å gå inn i kontrollpanelet, klikke på «system og vedlikehold» og deretter «ytelsesinformasjon og verktøy». Hvis tallene ikke står, eller hvis du har oppgradert maskinen etter å ha kjørt målingen, klikker du på rubrikken merket «Oppdater resultat».

Det Vista gjør, er å beregne ytelsen til prosessor, minne, vanlig grafikk, 3D-grafikk og disk. Ytelsen på hvert av disse fem områdene uttrykkes som et antall poeng, fra 1,0 og oppover. Systemet som helhet får det laveste av de fem poengtallene: En PC med 3,8 for 3D-grafikk og 5,5 for disk, får ikke høyere måltall ved å få en raskere disk.

WEI-skjermen har også lenker til tips om hvordan man kan øke ytelsen på PC-en, ikke bare ved å bytte ut maskinvarekomponenter.

Hensikten med å gi disse måltallene, er at brukeren skal få et bedre grunnlag til å vurdere hvorvidt gitte applikasjoner kan kjøres på PC-en. Det forutsetter at applikasjonsleverandørene oppgir måltall for sine applikasjoner.

For eksempel kan et spill eller et animasjonsverktøy opplyse at WEI-tallet for 3D-grafikk må være minimum 4,0, og at maskinen som helhet må ha et helhetsmål på minst 3,5.

Microsoft opplyser at et helhetsmål på 1,0 til 2,0 er tilstrekkelig for enkle gjøremål som weblesing og tekstbehandling. Skal man kjøre det nye grensesnittet Aero eller utnytte multimedia, kreves et mål på minst 3,0. En PC med måltall 5,0 vil være tilstrekkelig til å kjøre høyoppløselig video.

Det er i skrivende stund ikke klart hvor aktivt programvareleverandørene akter å følge opp det nye poengsystemet, som ellers lover å gi brukere et langt bedre grunnlag å vurdere hvor kraftig PC de trenger med tanke på hva de skal bruke den til.

Her er to eksempler på WEI-skjermer, henholdsvis norsk og engelsk. Klikk på bildene for å se dem i full størrelse i et eget vindu.

Til toppen