Egypt, Libya og Kina forfølger bloggere

Ifølge Human Rights Watch er politiske bloggere stadig mer utsatt.

Ifølge Human Rights Watch er politiske bloggere stadig mer utsatt.

Human Rights Watch melder om nye tilfeller der politiske bloggere er fengslet eller trakassert på annen måte. Politisk blogging er en stadig mer utbredt metode for opposisjonelle i land med ekstrem intern undertrykking å uttrykke seg og diskutere med hverandre.

    Les også:

I Libya er en 52 år gammel blogger, Abd al-Raziq al-Mansuri, dømt for ulovlig besittelse av håndvåpen. Human Rights Watch mener å ha dekning for å si at våpenbesittelsen er oppkonstruert og at det er bloggingen som er den reelt utløsende faktor for forfølgelsen. Al-Mansuri publiserte et femtitalls artikler på nettstedet akhbar-libya.com. Sikkerhetspolitiet arresterte ham, beslagla hans PC, papirer og data-CD-er, og avhørte ham om bloggen. Dagen etter ransaket de hjemmet hans og fant en gammel pistol etter faren.

I Egypt er den 21 år gamle jusstudenten Abdolkarim Nabil Seliman tatt i forvaring. Han er kjent for en blog med kritikk av både myndighetene og av islamsk fundamentalisme i forbindelse med opptøyer mot en kristen kirke i Aleksandria. Her skal det ikke være helt klart om det er bloggen som er utgangspunktet for arrestasjonen.

I Kina sier universitetslærer Wang Yi ved universitetet i Chengdu at myndighetene har gitt nettoperatøren ordre om å stenge hans blog. Han forteller til Reportere uten grenser at han har kjempet i seks måneder for å omgå regimets politiske nettfiltre. Yis blog ble nylig premiert av den tyske radiostasjonen Deutsche Welle for å ha tatt opp korrupsjon i Guangdong-provinsen.

Til toppen