JUSS OG SAMFUNN

eHelse sparer liv og milliarder

- Norge kan være en ledestjerne for andre land, sier IKT-Norge.

Nettbaserte helsetjenester kan gi spare samfunnet for gigantbeløp. Beregninger viser at en europeisk satsing på eHelse gir innsparing på rundt fire milliarder euro.

- Legger vi Gartners tall til grunn kan Norge spare en milliard kroner hvis vi får på plass gode løsninger for eHelse, mener Fredrik Syversen fra bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Gartner-rapporten han viser til ble fremlagt for EUs helseminister denne uken, og sammenstiller utgifter fra seks medlemsland; Sverige, Storbritannia, Frankrike, Spania, Nederland og Tjekkia.

Ifølge rapporten kan ni millioner sykehusdøgn frigjøres bare ved å utnytte elektroniske journaler bedre enn i dag.

– Ved mer og bedre bruk av elektroniske journaler på tvers, slik norsk lovendring nå åpner for, vil potensialet også i Norge ligge på mange tusen døgn i året, sier Syversen i en pressemelding.

Redder liv

Funn i Gartner analyse peker på at fem millioner feil ved formidling av resepter kan forhindres ved å satse på elektroniske løsninger. Opptil 100.00 feil som følge av feilmedisinering og opptil 11.000 dødsfall av diabetes kan unngås på denne måten, ifølge rapporten.

- Tallene er selvfølgelig mye høyere for disse landene samlet enn for Norge alene - men hvis vi antar at Norge har samme potensial betyr det 2.500 færre feil, og 275 færre diabetesdødsfall. Mulighetene er der også for Norge og samhandlingsreformen er en god start, mener Syversen.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.