RESULTATERFINANS

eKoordinator Sandvik: - Høyre har ingen IT-politikk

Grete Knudsens IT-mann, Tore O. Sandvik, mener Høyre ikke har noen IT-politikk, og frykter for eNorge-planens fremtid om Petersen og kompani inntar regjeringskvartalet etter valget 10. september.

Sigvald Sveinbjørnsson
14. juni 2001 - 07:05

Da Grete Knudsen ble utnevnt som Nærings- og handelsminister under Stoltenberg-regjeringen, gjorde hun seg like godt til selvutnevnt "eMinister" med uttalte ambisjoner om å sette Norge på kartet som IT-nasjon i klasse med de aller, aller flinkeste. Handlingsplanen eNorge ble lansert, og en egen eKoordinator, Tore O. Sandvik, ble oppnevnt for å samordne IT-politikken i de forskjellige departementene.

Siden det har eNorge-planen blitt oppdatert tre ganger, med nye tiltak for blant annet å sørge for at det offentlige i større grad tar i bruk informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) for å oppnå effektivisering og besparelser.

I et intervju med digitoday.no uttrykker Tore O. Sandvik frykt for eNorge-planens fremtid og andre IT-prosjekter i offentlig regi. Årsaken for bekymringen er mellom annet de dystre meningsmålingene for regjeringspartiet Arbeiderpartiet. Høyre seiler derimot opp som favoritt, både som kandidat til å bli landets største parti og dermed også til å etterfølge Arbeiderpartiet som regjeringsparti.

- Høyre har ikke imponert som IT-parti, mener Sandvik som overfor digitoday.no fremholder at det "finnes overhode ingen signaler fra Høyre om hvor IT-politikken deres skal ligge", hvorpå han legger til at Høyre foreslår å kutte 40 milliarder kroner i skatter og avgifter.

- Da blir det ikke noe av omstillingsprosessen i offentlig sektor, hvor IKT er en motor, sier Sandvik og er av den oppfatning at hele meningsinnholdet i eNorge-planene står i fare om Jan Petersen og Høyre inntar taburettene.

- Det blir jo ikke mer penger på de viktigste innsatsfaktorene innen IT-politikken med Høyre sine skatte- og avgiftskutt, mener Sandvik. Under en pressekonferanse mandag uttalte han også at "folk må være sitt ansvar bevisst i valget", som svar på et spørsmål om hvordan eNorge-planen kommer til å bli fulgt opp dersom Arbeiderpartiet ikke fortsetter i regjering etter valget.

For heller ikke kommunenes innsats på IKT-området vil bli bedret om Høyre kommer til makten, mener Grete Knudsens eKoordinator:

- Kommunene må jo være ryggraden i et slikt prosjekt, og dersom innsatsfaktorene blir mindre for kommunene, vil dette gå utover det meste av IT-utvikling i landet, sier Sandvik.

- Også eNorges hovedprofil, tilgang til teknologi for alle, vil stå i fare dersom Høyre kommer til makten, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.