NYTT OM NAVN

Eks-spionsjef går inn i Amazon-styret

General Keith Alexander var øverste leder for USAs cyberkommando og NSA før Snowden-lekkasjene.

Keith Alexander er pensjonert firestjerners general, som i mange år ledet både US Cyber Command og etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency).
Keith Alexander er pensjonert firestjerners general, som i mange år ledet både US Cyber Command og etterretningsorganisasjonen NSA (National Security Agency). Bilde: NSA
10. sep. 2020 - 09:19

Amazon har utnevnt den tidligere NSA-toppen til nytt styremedlem, viser en melding til USAs finanstilsyn. Han får også en rolle som direktør og medlem av revisjonskomitéen, ifølge IT-gigantens egne nettsider.

Keith B. Alexander (68) bringer med seg en betydelig erfaring innen cybersikkerhet, etterretning og offentlig forvaltning, etter en lang karriere som yrkesoffiser.

Alexander er pensjonert firestjerners general. Han ledet i mange år både US Cyber Command, samt etterretningsorganet National Security Agency, som spionerer på all slags elektronisk kommunikasjon og er blant USAs hemmelige tjenester.

Det var under hans ledelse at NSA bygget opp en rekke omstridte verktøy for masseovervåkning, herunder Prism-programmet som ble kjent for verden i 2013 etter avsløringene til varsleren Edward Snowden.

Prism skal ha gitt amerikansk etterretning direkte adgang til å snoke på infrastrukturen til blant andre Microsoft, Google, Facebook og Apple, men ikke Amazon, som The Verge nå poengterer.

Generalen gikk av med pensjon i kjølvannet av Snowden-lekkasjene, men fortsatte karrieren i sivil sektor som gründer og administrerende direktør for datasikkerhetsforetaket Ironnet Cybersecurity.

Snowden har selv kommentert nyheten om styrevervet i en twittermelding i dag.

Kamp om milliardoppdrag

Utnevnelsen av Keith Alexander som styremedlem kommer på et kritisk tidspunkt for Amazon i striden om et enormt oppdrag for Pentagon.

Den såkalte JEDI-kontrakten, angivelig verdt 10 milliarder dollar, for skytjenester til den amerikanske forsvarsmakten, ble vunnet av konkurrenten Microsoft i oktober 2019, men Amazon har protestert ved å dra avgjørelsen for retten. Det er ennå uklart hva utfallet blir.

Mark Zuckerberg ville ha innsikt i konkurrentenes data. Her er han på scenen under F8-konferansen i 2019, samme år som spionløsningen ble lagt ned.
Les også

Spionerte på Snapchats krypterte trafikk i flere år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.