JUSS OG SAMFUNN

Eksperimentell roman på Web

Science fiction-forfatteren Geoff Ryman er også Web-designer. Hans siste eksperiment er den første store romanen med en kunstnerisk utnyttelse av hypertekst.

Eirik Rossen
21. jan. 1997 - 16:30

Forfatteren er opprinnelig fra Canada, men bor i Storbritannia hvor han lever av å designe web-steder for offentlige britiske myndigheter. Hans litterære virksomhet er i hovedsak viet science fiction. I 1989 vant av Arthur C. Clarke-prisen for romanen The Child Garden.

Internett-romanen «253 or Tube Theatre: A Novel for the Internet in Seven Cars and a Crash» er et dristig eksperiment som utnytter hypertekst – det at tekst lenkes til hverandre – heller enn interaktivitet. Teksten er laget en gang for alle, men rekkefølgen den leses i avgjøres av hvordan du velger å følge pekerne. Hver lesing er unik: Du oppdager overraskende sammenhenger og en stadig fornyet spenning.

Tallet 253 spiller en nøkkelrolle. Et sju vogners togsett på Londons T-bane har nøyaktig 253 sitteplasser, førerplassen inkludert. Hver av de 253 passasjerene beskrives i 253 ord etter et fastlagt mønster. Forfatterens begrunnelse for dette er hans behov for å holde en viss orden i sitt ellers kaotiske univers.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra