Ekspert: – Utvilsomt mobilspionasje i Oslo sentrum

Tyske Karsten Nohl, som skal være en av verdens fremste eksperter på mobilovervåking, er ikke i tvil om at dette har foregått i stort omfang i Oslo sentrum.

Den anerkjente sikkerhetseksperten Karsten Nohl (bildet) er ikke i tvil. Tyskeren går god for Aftenpostens funn av såkalte IMSI-fangere i Oslo sentrum. Nohl ble verdensberømt da han hacket GSM-protokollen for noen år siden.  (Arkivfoto).
Den anerkjente sikkerhetseksperten Karsten Nohl (bildet) er ikke i tvil. Tyskeren går god for Aftenpostens funn av såkalte IMSI-fangere i Oslo sentrum. Nohl ble verdensberømt da han hacket GSM-protokollen for noen år siden. (Arkivfoto). Bilde: Marius Jørgenrud
NTB
24. juni 2015 - 08:54

Tyskeren går uten forbehold god for funnene Aftenposten gjorde under sitt arbeid med å avdekke mobilovervåking gjennom bruk av falske basestasjoner. Han har analysert datagrunnlaget og analyserapporten det britiske sikkerhetsselskapet Delma har laget for Aftenposten, og som i mars også ble oversendt Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Dette fremstår for meg som en IMSI-fanger. Den oppgir en falsk områdekode, og telefonen nektes tjeneste. Andre kjennetegn passer også med vår erfaring med IMSI-fangere, sier Nohl, som leder Security Research Labs i Berlin.

Nohl fra tidligere: Lett å kapre nesten enhver mobil

Stortinget

Aftenposten skrev i desember i fjor at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert flere steder i Oslo – blant annet ved Stortinget, Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener derimot at det ikke var noen spor etter mobilovervåking.

Etter nye analyser av dataene og målingene skriver Delma i rapporten at «målingene viste at mobilovervåking foregår i Oslo by» og at «rapporten inneholder bevis på monitorering og grunnlaget er ubestridelig».

Sikkerhetsekspertene bak analysen har blant annet jobbet for FN og bistått britisk politi og domstoler i en lang rekke kriminalsaker.

Nordmann bidro: Klart for GSM-avlytting

PST kritisk

PST sier de på generell basis er kritiske til kompetansen til sikkerhetsselskapet Delma.

– PSTs etterforskning har ikke avdekket funn av IMSI-fangere i det innhentede materialet, sier politiadvokat Signe Aalling.

– Vi vil påpeke at innholdet i tidligere mottatte rapporter baserer seg på mangelfullt informasjonsgrunnlag, på feiltolkninger av egne målinger og for lite kompetanse på området generelt, sier Aalling.

Hun legger til at målinger firmaet har gjennomført kun er utført i 2G-nettet, mens det meste av kommunikasjonen i Oslo-området foregår i 3G- og 4G-nettene. (©NTB)

Karsten Nohl på Paranoia i Oslo: Alle kan avlytte verdens mobilnett. Dette er et perfekt spionverktøy

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.