Eksperter jakter på avlyttingsutstyr på Stortinget

Eksperter undersøker om en spionsiktet russer (51) har etterlatt avlyttingsutstyr på Stortinget.

Eksperter jakter på avlyttingsutstyr på Stortinget
Det utføres tekniske undersøkelser på Stortinget etter at en russer ble siktet for spionasje i kjølvannet av å ha deltatt på et åpent seminar på Stortinget forrige uke. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overfor Aldrimer.no.

Tekniske eksperter fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bistår PST med undersøkelsene i Stortinget.

– Vi er i en innledende fase av etterforskningen. Da vil tekniske undersøkelser være en naturlig del. Vi snakker også med mennesker som har gjort observasjoner, sier seniorrådgiver og PST-talsmann Martin Bernsen.

Det sjekkes blant annet om det er plantet avlyttingsutstyr på Stortinget, bekrefter Berntsen overfor nettstedet.

– Denne type problemstillinger vil være en naturlig del av etterforskningen. Vi forsøker jo å finne ut hva han har gjort på Stortinget, sier Berntsen.

I tillegg blir det forsøkt avklart om 51-åringen kan ha prøvd å hacke eller klone mobiltelefoner til stortingsrepresentanter eller deltakere på seminaret, eller andre former for teknisk avlytting.

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et seminar i Stortinget i regi av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

ECPRD-seminaret fant sted i Stortingets kinosal. I tillegg skal 51-åringen ha beveget seg en del rundt i Stortinget. Det gjør det ytterligere krevende å få avklart nøyaktig hvor omfattende de tekniske undersøkelsene må være, ifølge nettstedet.

Lørdag morgen ble mannen fremstilt for Oslo tingrett og fengslet i to uker, med brev- og besøkskontroll.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.