SIKKERHET

Eksperter på datasikkerhet: Mobiler kan ha blitt hacket i flere tiår

Forskere i Norge, Tyskland og Frankrike mener å ha funnet en svakhet i mobiltelefoner som har åpnet for overvåking i flere tiår. 

Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code. Illustrasjonsfoto: Colourbox
16. juni 2021 - 17:03

Svakheten skal være funnet i en algoritme som benyttes til kryptering av datatrafikk gjennom GPRS-nettet, også kjent som 2G-nettet.

De fleste mobiltelefoner benytter i dag 4G eller 5G, men GPRS er fortsatt i bruk for datatrafikk i enkelte land.

Svakheten i den såkalte GEA-1-algoritmen kan ha gjort det mulig å overvåke mobil datatrafikk i flere tiår, tror forskerne.

De tror ikke at svakheten oppsto ved en glipp, men konkluderer med at den trolig ble bygd inn for å gi politi og annen sikkerhetsmyndighet en «bakdør» til overvåking.

GEA-1-algoritmen skulle etter planen utfases i 2013, men er ifølge forskerne fortsatt å finne i mobiltelefoner, både med Android og iOS som operativsystemer.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.