Eksplosiv vekst i kameratelefoner

Kameramobiler driver nå mobilsalget opp mot nye høyder.

Ifølge analyseselskapet Strategy Analytics, økte mobilsalget med 38 prosent i siste kvartal sammenlignet med i fjor.

Det globale salget av mobiltelefoner vil komme opp i 670 millioner i år, mot 517 millioner i fjor, spår SA. Det vil i så fall bety en økning på nesten 30 prosent fra 2003.

En beregning fra et annet analyseselskap, IDC, anslår kvartalsveksten til 37 prosent. Nokia mister markedsandeler, mens Samsung er i ferd med å passere Motorola som ligger på andre plass.

Det er spesielt mobiltelefoner med innebygd digitalkamera som på kort tid er blitt allemannseie. Informasjonssjef Erik Andersen i Elektro- og elektronikkbransjen har tidligere i sommer uttalt til digi.no at det forventes at mer enn 800.000 nordmenn vil kjøpe en kameratelefon i år.

Han mener at kameratelefoner med en oppløsning på to millioner billedpunkter snart vil være vanlig, men kameratelefoner med mer enn tre millioner billedpunkter er allerede lansert i Sørøst-Asia.

Fujifilm Norge meldte i en pressemelding tidligere i sommer at selskapet nå samarbeider med mobilleverandørene om at folk kan sende inn bildene sine til kopiering direkte til nærmeste fotobutikk via mobiltelefonen.

    Les også:

Men den sterke veksten i mobilsaget gir ikke mer penger i kassa for mobilprodusentene. Priskrig på mobiltelefoner gjør at selv om omsetningen vokser kraftig i volum, er den omtrent uendret målt i inntekter.

Veksten antas å fortsette, ettersom høsten er tradisjonelt en bedre salgstid, samt at det til jul vil det bli gitt bort titalls millioner mobiltelefoner. Da vil også brukerne ha flere og bedre 3G-mobiler å velge mellom.

Les mer om: