Eksplosjon av ID-tyveri i Norge

Det viser en undersøkelse gjort for NorSIS.

Eksplosjon av ID-tyveri i Norge

Det viser en undersøkelse gjort for NorSIS.

Oslo (NTB): ID-tyverier rammer Norge for alvor etter å ha eksplodert i USA og England. På to år har 124.000 nordmenn fått sin identitet misbrukt av kriminelle.

En undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) viser at 3,1 prosent av den voksne befolkningen svarer at de i løpet av de siste to årene er blitt utsatt for at noen andre har brukt deres identitet til å begå straffbare handlinger, skriver Dagsavisen.

ID-tyveri er i dag ikke lagt inn som egen kode i politiets straffesaksregister. Undersøkelsen utgjør derfor det som finnes av helhetlige tilgjengelige tall her i landet. Hvis saken ikke er alvorlig nok blir ikke sakene prioritert av politiet.

– Dette er saker vi må henlegge av kapasitetshensyn. Er det grove tilfeller vil de bli etterforsket. Ikke ellers, sier politistasjonssjef Bjørn Hansen til Dagsavisen.

Han beskriver situasjonen for ofrene slik:

– Mange føler ubehaget vet at de plutselig har en usynlig fiende. En fiende de må slåss mot, men som de ikke aner hvem er. Det å vite at noen opererer i ditt navn, og å motta regninger på ting du selv ikke har bestilt er naturlig nok svært ubehagelig, sier Hansen.

Sikkerhetseksperter er bekymret over utviklingen og maner til raske tiltak for å hindre kriminalitet i å bre om seg. Erfaringer fra USA viser at salg av ID-opplysninger kan være stor butikk, og omsetning av personopplysninger utgjør en viktig del av identitetstyvenes virksomhet. (©NTB)

Til toppen