JUSS OG SAMFUNN

Ekstra TV-service til ingen nytte

Canal+ tilbyr widescreen filmformat som en tilleggstjeneste til kunder med digitale TV-apparater. Men de aner ikke hvor mange som faktisk kan se dette formatet.

Hilde Nyman
8. juni 1999 - 11:24

Widescreen-formatet er 16:9, mens standard på vanlig TV er 4:3.

Dagens diskusjon rundt digital-TV går først og fremst på salget av dekodere som kan omforme digitale signaler slik at de kan tas inn på vanlige analoge TV-apparat. Salget av selve de digitale apparatene vil ligge lenger inn i fremtiden, ikke minst fordi utsalgsprisen i dag er alt for høy.

Av tre kanaler i Canal+-stallen, skal nyskapningen, Canal+ Blå, være kun digital. Denne kanalen vil ikke sende døgnet rundt som de to andre, men et visst antall timer i kjernetiden på TV-døgnet.

Fra filmen «Grease» i analogt format.
Fra filmen «Grease» i analogt format.
Fra filmen «Grease» i widescreenformat.
Fra filmen «Grease» i widescreenformat.

Grease-bra: Her ser du forskjellen på gjengivelse på et digitalt widescreen-apparat og en analog firkant-TV.

- Kan noen i det hele tatt ta inn disse "widescreeen"-signalene?

- Antall TV-apparater for dette formatet vet jeg ikke, men per i dag kan 70.000 abonnenter ta imot digitale parabolsignaler. Denne diskusjonen blir som å diskutere høna og egget. De som produserer digitale TV-er i dette formatet har ikke markedsført det, fordi det har vært færre filmer å tilby enn for andre. På den andre siden er det ikke så få widescreen-TV-er at man ikke vil produsere flere filmer i dette formatet, sier Lars Vidvei, som er presse- og informasjonsansvarlig i Canal+.

Canal+ har ikke foretatt noen markedsundersøkelse av dette markedet i forkant.

- Når tenker dere at flere skal kunne bruke dette formatet?

- Canal+ har tre kanaler som alle er del av en programpakke. Ingen kjøper bare den ene digitale kanalen. Vi kjøper alt vi klarer å få tak i av filmer i widescreen-format, sier Vidvei til digi.no.

- Dette er ett av tiltakene for å digitalisere TV-hverdagen til folk, og er bare et av flere tilbud. Blant annet vil etter hvert interaktivitet og elektronisk programguide (EPG) bli bygget inn, sier Vidvei.

Han understreker at filmer eller programmer som sendes i widescreen-format også skal sendes i ordinært format.

- Hvis man har vanlig "firkant-TV", vil du miste fem centimeter på hver side på dette formatet. Men vi vil også sende filmen i vanlig format, dette er en ekstraservice for den digitale kanalen. Av de som investerer i digitalt utstyr, har mange av dem fjernsyn i widescreenformat, sier han.

Den opprinnelige franske kanalen har ikke satt seg noen mål om hvor mange brukere som skal kunne nyttiggjøre seg dette formatet.

- På sikt skal vi innen 2001 ha 800.000 abonnenter i Norden, både analogt og digitalt. Vi har foreløpig planer om å sende både analogt og digitalt til 2004. Når vi slutter å sende analogt, kommer an på hvor lenge man har leid seg plass på transponderne. De analoge transponderne vil dø etter hvert, når de ferdige med å gå sine runder rundt jorda, sier Vidvei.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.