Ekstra viktig med lynvern i sommer

If Skadeforsikring advarer at det er ekstra viktig å sikre finelektronikk mot lynnedslag.

Ekstra viktig med lynvern i sommer

Oslo (Newswire): De økonomiske skadene av lynnedslag er mye større enn før. Spesielt finelektronikk er utsatt. If Skadeforsikring advarer mot billig lynvern som settes i stikkontakten.

I juli i fjor var det i gjennomsnitt 3550 lynnedslag hver eneste dag i Norge. I hele juni i år var det rundt 8000 nedslag, det samme som i fjor, ifølge Sintef.

– Det er kombinasjonen av varm og fuktig i luft, og at bakken er blitt oppvarmet, som fører til så høy lynaktivitet i juli og august, sier lynforsker Frank Dahlslett ved Sintef.

Sterk økning
I fjor utbetalte forsikringsselskapene 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader. Til sammenligning ble det utbetalt 114 millioner kroner i 1997.

Antallet branner forårsaket av lyn har gått kraftig ned på disse ti årene. Men mer kostbart elektronisk utstyr blir ødelagt.

– Folk flest har mer og dyrere elektronikk enn før. Derfor er det blitt enda viktigere å beskytte seg mot lynskader, sier sjefingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring.

Vær forberedt!

Flat-TV og datautstyr blir ofte totalskadet etter overspenning som følge av lynnedslag.

– Det er ikke alltid nok å dra ut kontakten til strømforsyningen, slik vi er vant med. Man bør også ta ut kablene til TV, bredbåndstelefon og internett når tordenværet kommer, ifølge Bache.

Han anbefaler å få installert overspenningsvern i sikringsskapet og finvern som kan settes i stikkontakter der du kobler til spesielt ømfintlig elektronikk.

Tåler lite
Vernet i sikringsskapet er et grovvern som beskytter mot overspenninger i ledningsnettet, mens finvernet sørger at det elektroniske utstyret får ekstra beskyttelse.

– Det er ikke nok å bare montere finvern i stikkontakten, slik mange butikker selger. Det er en god investering å få en elektriker til å montere overspenningsvern, sier Bache.

Utladningen av elektrisk spenning ved et lynnedslag er vanligvis så stor at et finvern i stikkontakten ikke er nok.

Også i år vil mange komme hjem fra sommerferie og få seg en ubehagelig overraskelse.

– Om du ikke rekker å få installert overspenningsvern før du reiser, er det ekstra viktig å trekke ut kontakter, antenner og kabeltilkoblinger, sier Runar Bache i If Skadeforsikring.

Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Artikler og bilder er til fri bruk i pressen. Denne artikkelen er skrevet for If Skadeforsikring.

Les mer om: