Ekstrafunksjonalitet i Longhorn for bærbare

Microsoft vurderer blant annet svært rask oppstarttid for bærbare PC-er i multimediemodus.

Microsoft vurderer blant annet svært rask oppstarttid for bærbare PC-er i multimediemodus.

Når Microsoft til nå har omtalt Longhorn, har selskapet primært fokusert på tre nye områder, filsystemet WinFS, grafikkmotoren Avalon og den webtjenestebaserte kommunikasjonsinfrastrukturen Indigo.

Denne uken har selskapet, under WinHEC 2004-konferansen, fortalt litt mer om annen funksjonalitet som kanskje vil dukke opp i Longhorn. Mye er fortsatt på konseptstadiet, men så er det sannsynligvis minst to år igjen før det endelige operativsystemet slippes. Mye kan skje innen den tid.

Ifølge News.com er egenskaper spesielt beregnet for bærbare PC-er blant funksjonaliteten Microsoft nå vurderer. Multimedieavspilling er ett av bruksområdene Microsoft fokuserer på. Derfor vurderer selskapet nå muligheten for et separat brukergrensesnitt for avspilling av ulike mediefiler, som musikk og video. Målet er å gjøre tiden det tar for å laste dette brukergrensesnittet langt kortere enn tiden det tar å laste det hele operativsystemet, slik at opplevelsen kan bli mer lik den man finner i vanlig konsumentelektronikk. Innlogging for å tilgang til mediefilene er blant det man forsøker å unngå.

Annen funksjonalitet som vurderes er bedre støtte for bruk av flere skjermer på en gang. Dette inkluderer både vanlige dataskjermer og mindre skjermer som et tillegg til hovedskjermen. En slik skjerm kan fore eksempel plasseres på utsiden av en bærbar PC, slik at brukeren kan få tilgang til for eksempel statusinformasjon eller kalenderen, uten å måtte fyre i gang den store og mer strømkrevende skjermen. Intel har allerede laget en konseptmodell av slik maskin, i samarbeid med Lenovo.

Ifølge forretningsutvikler i Microsofts Mobile PC-enhet, Matti Suokko, ser også for seg muligheten for en sentralisert motor som sikrer at informasjon synkroniseres mellom for eksempel en stasjonær PC og mobile enheter som bærbare PC-er, musikkspillere og minnekort.

Suokko fortalte under en seanse onsdag, at Microsoft vurderer å opprette et mobilitetssenter i Longhorn som vil utgjøre et sentralisert sted å justere innstillinger for eksempel strømstyring, skjerm og nettverk, hvor innstillingene også skal kunne lagres i ulike profiler tilpasset ulike bruksområder. I dag er disse innstillingene spredt utover forskjellige verktøy og må endres individuelt.

Også ny funksjonalitet for Tablet PC-er vurderes. Da først fremst muligheten for å lære operativsystemet å lære brukerens håndskrift, i stedet for å tolke håndskriften ved å sammenligne den med et skriftprøver i et stort bibliotek.

Til toppen