Ekstrem regnekraft til pc-er

Intels råskinn med 72 kjerner kan få plass på skrivebordet.

Ekstrem regnekraft til pc-er
Bildet viser kretsene til en brikke i den kommende Intel Xeon Pri x200-familien. Bilde: Intel

Intel har startet produksjon av selskapets hittil raskeste prosessor, et Xeon Phi-produkt basert på 14 nanometer prosessteknologi med 72 kjerner og 8 milliarder transistorer.

Brikken med kodenavn «Knights Landing» er andre generasjon av en prosessorfamilie som hittil har vært brukt i tungeregnesystemer eller det vi liker å kalle superdatamaskiner.

Både akselerator og CPU

Xeon Phi er det som kalles for en akselerator eller co-prosessor. Den er beregnet for de tunge arbeidsoppgaver med parallellprosessering av store datasett. Men enheten skal også kunne fungere som en CPU og dermed kjøre operativsystemet direkte.

Dette skyldes at Xeon Phi x200, som den nye familien skal hete, er basert på Atom-prosesserer med Silvermont-arkitektur.

Verdens raskeste superdatamaskin, kinesiske Tianhe-2, er basert på en eldre versjon av Xeon Phi-brikkene med færre kjerner. Den nye utgaven er altså kraftigere, men skal samtidig gjøres tilgjengelig i langt mindre systemer enn superdatamaskiner og store servere.

Les også: Slik blir Intels nye superbrikke 

For skrivebordet

Dette kan også inkludere stasjonære arbeidsstasjoner fra ulike leverandører, altså den kraftigste kategorien av pc-er. Dette forteller Charles Wuischpard, daglig leder for Intels HPC Platform Group, til amerikanske PC World. De første systemene kan ventes å bli lansert i 2016.

Nettstedet ExtremeTech har kommet med ganske mye teknisk informasjon om det nye Xeon Phi-produktet. Det er klart at akseleratoren vil leveres som et PCIe 3.0-kort som skal kunne kommunisere med resten av systemet med en båndbredde på 36 gigabyte per sekund i hver retning.

Leste du denne? «Superdatamaskin» i kredittkortstørrelse 

Fleksibelt minne

Regnekraften til de nye brikkene, mål i dobbeltpresisjons flyttallsytelse, skal være på 3 teraflops. Kortene kan i første omgang leveres med 16 gigabyte minne med en samlet båndbredde på 400 gigabyte per sekund. Men de nye Xeon Phi-brikkene kan også adressere opptil 384 gigabyte med eksternt DDR4-minne.

Det lokale, MCDRAM-minnet kan brukes enten som en diger cache for det DDR4-minnet eller som en utvidelse av DDR4-minnet. Det er også mulig å bruke bare en del av MCDRAM-minnet som cache for DDR4-minnet og resten som vanlig minne. Hva som er mest effektivt, avhenger av arbeidsoppgavene.

Les også: Her er Europas kraftigste datamaskin