ANALYSER

Ekstrem utskifting på supermaskin-toppen

300 av de 500 kraftigste datamaskinene i verden er under et halvt år gamle.

IBM Roadrunner
IBM Roadrunner Bilde: IBM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. juni 2008 - 15:28

En ny utgave av oversikten over verdens kraftigste datamaskiner, Top500 List, ble utgitt i går. Aldri tidligere har det vært flere utskiftninger. Maskinen som nå ligger på siste plass, ville ha ligget på 200. plass i forrige utgave av listen, som kom i november i fjor.

    Les også:

Ikke overraskende har IBM-systemet BlueGene/L, som har ligget på toppen i flere år fordi det stadig har blitt utvidet, nå blitt skjøvet ned av et annet IBM-system, "Roadrunner". Selv om BlueGene/L nesten har dobbelt så mange prosessorkjerner som Roadrunner, er ytelsen til det nye systemet, 1026 teraflops, mer enn dobbelt så høy. Roadrunner er det første systemet i verden som leverer en ytelse på over 1 petaflops (tusen teraflops). Maskinen benytter en videreutviklet utgave av Cell-prosessorene som finnes i Playstation 3.

Ytterligere fem av de ti kraftigste systemene er blitt fullført i år. Seks av de ti systemene befinner seg i USA, to finnes i Frankrike, mens de øvrige finnes i Tyskland og India.

Norden er representert med i alt 12 systemer på listen. To finnes i Norge, ett system finnes i Finland, mens de øvrige er svenske. Det kraftigste av dette, som tilhører Försvarets Radioanstalt i Sverige, ligger på 11. plass på listen. Akka, det nye, svenske systemet som kan kjøre Windows, har havnet på 39. plass på listen.

Det kraftigste norske systemet er Cray XT4-systemet med Universitetet i Bergen. Dette ligger på 47. plass på listen.

Allerede nå dominerer bruken av firekjernede prosessorer. 283 av de 500 systemene har slike. 375 av systemene har prosessor levert av Intel. 427 av systemene har Linux som operativsystem. De tilsvarende tallene for Windows og Mac OS X er henholdsvis 5 og 2. De øvrige benytter ulike Unix-operativsystemer eller en kombinasjon av flere operativsystemer.

IBMs dominans reduseres denne gang noe. Men antallet systemer levert av IBM var 232 i den forrige utgaven av listen, er antallet nå 210. Samtidig øker HP fra 166 til 183 systemer.

Når det gjelder samlet ytelse, øker derimot IBM-systemene fra 45 til 48 prosent av ytelsen til alle systemene. HPs andel synker fra 23,9 til 22,4 prosent.

For første gang rangerer Top500-listen også energieffektiviteten til systemene. På topp ligger de IBM QS22 Cell-prosessor-baserte systemene i Roadrunner, med opptil 488 megaflops per watt. Til sammenligning er ytelse/effektforholdet til BlueGene/L-systemet 210 megaflops per watt.

Fortsatt er USA den største brukeren av superdatamaskiner. 257 av de 500 systemene er installert der. Men Europa øker fra 149 til 184 systemer, mens andelen til Asia synker fra 58 til 48 systemer.

53 av de europeiske systemene finnes i Storbritannia, fem flere enn sist. Men den største økningen skjer i Tyskland, hvor antallet maskiner på listen har vokst fra 31 til 46.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.