Ekstreme påstander om nytt trådløst utstyr

Snart kommer neste generasjons WLAN-utstyr i salg. Netgear og Linksys lover hastigheter som du neppe vil oppleve i bruk.

Ekstreme påstander om nytt trådløst utstyr

Snart kommer neste generasjons WLAN-utstyr i salg. Netgear og Linksys lover hastigheter som du neppe vil oppleve i bruk.

Hastigheten og rekkevidden for vanlige trådløse datanett øker stadig - på papiret, men ikke alltid i praksis. For mange brukere vil oppleve et stadig større sprik mellom påstandene til produsentene og faktisk målte hastigheter.

802.11g-standarden gir i utgangspunktet 54 Mbit i sekundet over en kanal. Men med såkalt Mimo-teknikk som bruker flere antenner/sendere og dermed flere kanaler, selges det nå utstyr som lover 108 Mbit i sekundet.

Og i juni kommer neste hopp. For da kommer trådløst utstyr som med Mimo-teknikk lover helt ekstreme hastigheter. Netgear lover utstyr som skal gi hele 300 Mbit i sekundet, men det er ingen ting i forhold til Linksys, et datterselskap av Cisco.

Linksys lover at deres litt Starwars-lignende WRT300N-ruter skal være "opp til 12 ganger raskere enn Wireless-G". Tar man utgangspunktet i standardfarten på 802.11g som er 54 Mbit i sekundet, lover altså Linksys en fart på 648 Mbit i sekundet.

I tillegg lover Linksys at rekkevidden firedobles. Og prisene er det ikke noe å si på. Linksys-boksen er annonsert på for eksempel Mpx.no til 1200-1300 kroner. Mottaker-kort, foreløpig bare til bærebare PCer, koster 1100 kroner.

Nå er nok IT-kunder vant til å forholde seg til sprik mellom teoretiske og faktiske hastigheter, men i det nye Mimo-utstyret skaper en ekstra uklar situasjon.

- Her er det mye kreativ markedsføring, medgir Alexander Dahl i Komplett.no.

Han påpeker at gapet mellom teoretiske og faktiske hastigheter vil bli ekstra stort med Mimo-utstyr fordi man brukere flere eller aller kanaler. Hvis det er annet WLAN-utstyr som brukes i nærhet, må dette utstyret bruke samme kanaler og dermed ramme både rekkevidde og hastighet dramatisk.

Uten mulighet til å velge andre kanaler vil opplevd hastighet falle dramatisk i blokker og bedrifter med mye trådløst utstyr, påpeker Dahl.

Produsenter som Linksys påpeker heller ikke at rekkevidde og hastighet avhenger av hverandre - topphastigheten de markedsfører får man bare når ruter og mottaker står nesten inntil hverandre.

En annen utfordring som skaper usikkerhet i markedet er interoperabilitet. 802.11n-standarden skal sikre at 802.11b og g-utstyr med Mimo-teknikk fra ulike leverandører skal kunne brukes mot hverandre, men standarden er ikke ferdig. De store leverandørene lover at kundene skal kunne laste ned programvare-oppdateringer når standarden er ferdig, men inntil dette er på plass må man kjøpe ruter og mottaker-kort fra samme leverandør.

Komplett.no og enkelte andre nettbutikker har begynt å annonsere Mimo-utstyr for hastigheter over 108 Mbit-utstyr, men ingen har begynt å levere enda.

- Alle produsentene venter på de samme brikkene. Netgear, Linksys og D-link har derfor lovet oss utstyr i midten av juni, forteller Dahl til digi.no.

Han vil ikke kommentere påstandene til Linksys om 12 ganger 802.11g-hastigheter.

Det har foreløpig ikke lykkes digi.no å komme i kontakt med ansatte i Linksys Sverige.<<br/>
Her finner du produktsiden til WRT300N der Linksys lover 12 ganger 802.11g-fart.

Til toppen