Kroken på døra

Ekstremt få brukere: Vipps og NSB dropper Windows Phone

Enkelte raser mot beslutningen om å legge ned, men det er nesten ikke brukere igjen.

Nå avvikler både NSB og Vipps sine Windows-apper. De mener antall brukere er så få at det ikke lenger er forsvarlig å satse.
Nå avvikler både NSB og Vipps sine Windows-apper. De mener antall brukere er så få at det ikke lenger er forsvarlig å satse. (Bilde: Kurt Lekanger)
EKSTRA

Enkelte raser mot beslutningen om å legge ned, men det er nesten ikke brukere igjen.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 199,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

De siste dagene har både Vipps og NSB valgt å avvikle sine respektive apper til Windows-mobiler.

NSBs beslutning ble varslet fredag, og allerede samme dag ble det slutt på å tilby billetter gjennom appen. 21. juni vil dessuten resten av appen, blant annet rutesøk, slutte å fungere.

Noen kunder er provosert og svært lite fornøyd med den brå nedleggelsen, som man kan lese av reaksjoner på NSBs facebooksider.

Brukertall digi.no har hentet inn indikerer at det er svært få som rammes. Det er nemlig ikke mange brukere av Windows på mobil igjen.

450 brukere i måneden?

En pressekontakt i NSB oppga først til digi.no at 2 765 registrerte brukere av Windows Phone-appen ble informert om nedleggelsen via epost. 

I løpet av juni måned var det ikke mer enn rundt 450 personer som brukte Windows-appen til å kjøpe billett eller sjekke noe, ifølge pressekontakten.

iPhone-appen skal til sammenligning ha vært brukt av mer enn 80 000 brukere i samme periode, fikk digi.no oppgitt.

Vi ba om flere detaljer og tall, inkludert for Android, men da går NSB plutselig ikke god for de nevnte brukertallene likevel.

– Av ulike årsaker formidler vi ikke absolutte brukertall. Jeg har regnet ut andelen unike appbrukere på Windows Phone i 2017 til å være 0,54 prosent av de totale appbrukerne i NSB-appen, skriver NSBs pressesjef Åge-Christoffer Lundeby tilbake i en epost.

Han legger også ved en utvidet forklaring på avviklingen av Windows-appen, som vi gjengir nederst i saken.

Fire promille

Vipps sendte mandag ut sitt varsel, hvor de oppgir at Vipps-appen dessverre ikke lenger kan brukes for Windows Phone fra august.

«Det er rett og slett for få brukere til at vi kan forsvare ressursbruken det krever å utvikle appen. Vi skjønner at dette er kjedelig for dere som er tilhengere av plattformen, og vi beklager de dårlige nyhetene», skriver DNB/Vipps.

11 000 personer lastet ned siste versjon av Vipps-appen til Windows Phone. Det er 4,4 promille av Vipps sine totalt 2,5 millioner registrerte brukere.

– Årsaken til at vi legger ned Vipps for Windows-telefoner er at det er ekstremt få brukere. 11 000 har lastet ned siste versjon, og det er av 2,5 millioner brukere totalt. Det er også en vedvarende trend at folk forlater den plattformen og at utvikling har stoppet opp, sier pressekontakt Vidar Korsberg Dalsbø til digi.no.

Les om en plattform i fritt fall: Norske kommuner faser ut mange tusen Windows-telefoner

Ikke økonomisk forsvarlig

Vipps, betalingstjenesten som over hundre norske banker er med på, vil heller ikke utvikle apper til nettbrett eller Microsofts såkalte Universal Windows Platform.

Vipps for Windows 10 Mobile.
Vipps for Windows 10 Mobile. Foto: Skjermbilde fra Microsofts app-butikk

– Vi har fått en del spørsmål om å utvikle løsninger for Universal-plattformen til Microsoft, men vi ser at det også der går i samme retning. Grunnen til at vi ikke ønsker å utvikle halv-hybrid-løsninger har med brukervennlighet å gjøre. Vipps skal være verdens enkleste betalingstjeneste. Går man på akkord med det blir ikke løsningen god. Det er årsaken til at vi ikke lenger utvikler for Windows fra august.

Dersom Microsoft en gang i framtiden gjør et vellykket mobil-comeback, kan de være villige til å revurdere beslutningen.

– Det er aldri hugget i stein. Vi tilpasser oss brukerne hele veien. Skulle Microsoft gjøre et solid comeback vil vi tilpasse oss, men nå er det for liten brukermasse til at det er økonomisk forsvarlig å støtte plattformen, avslutter Dalsbø.

Les også: Ledelsen i Microsoft Norge har begynt å bruke iPhone

Til glede for 99,46 prosent

I en epost skriver NSBs pressesjef Åge-Christoffer Lundeby om bakgrunnen for at de velger å konsentrere seg om andre operativsystemer enn Windows på mobil.

– Som følge av utfasing av gamle systemer, konkurranseutsetting og utskilling av Entur AS (Billettselskap) og endringer i deres grensesnitt, så måtte vi enten ha skrevet om store deler av appen på nytt, eller fase den ut. Når vi ser på kostnaden opp mot brukerandelen så ser vi at dette er investeringsmidler vi kan forvalte bedre på andre plattformer. Det gjør at 99,46 prosent av appbrukerne våre vil få glede av bedre funksjonalitet og nye tjenester. Bruken av Windows Phone har i lengre tid hatt en nedadgående kurve, og vi har få indikasjoner på at dette vil snu med det første, avslutter Lundeby.

Ingenting nytt å dele

Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft. 
Kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen i Microsoft.  Foto: Microsoft

Microsoft later til å ha avviklet produksjon og salg av mobiltelefoner, men det finnes restmodeller på lager hos enkelte nettbutikker. Hvorvidt de kommer med en ny toppmodell, som det har vært spekulert om i flere år, er fortsatt uvisst.

Ved inngangen til året hadde Windows på mobil en markedsandel på 0,3 prosent, ifølge tall fra Gartner. Blackberry er utradert. Android ruver med sin dominerende stilling og nær 82 prosent av markedet, mens iOS utgjør resten.

I lys av at to populære norske apper nå forsvinner til Windows-telefoner, spurte digi.no Microsoft Norge om de har et eneste lyspunkt å vise til når det gjelder Windows Phone.

– Vi har ikke noe nytt å dele utover det vi har sagt tidligere: Vi vil fortsatt utvikle Windows 10 for telefoner som Lumia 650, Lumia 950, Lumia 950 XL og telefoner fra samarbeidspartnere som Acer, Alcatel, HP, Trinity og Vaio, svarer kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen.

Kommentarer (37)

Kommentarer (37)
Til toppen