BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ekstremt kraftig dataforbindelse installert i Danmark

Danske Cablux har trolig satt ny Europa-rekord gjennom en ny fiberoptisk forbindelse i København. Kapasiteten tilsvarer det som kreves for å overføre 500 millioner TV-kanaler

2. apr. 2003 - 09:12

Danske Cablux installerte i løpet av de to første dagene i februar det som trolig er Europas kraftigste utendørs nettverksforbindelse, forteller selskapet. Kabelen som er benyttet, består av 624 fiberoptiske tråder som hver er tynnere enn et menneskehår. Hele kabelen har en diameter på mindre enn 25 mm. Den er blant verdens mest kompakte i forhold til antallet tråder. Løsningen er i tillegg redudant, slik at den består av to linjer som til sammen er fem kilometer lange.

Henrik Mütze, salgs- og markedsdirektør for Cablux, ønsker ikke å oppgi hvem som har kjøpt kabelen, men forteller til digi.no det er snakk om et dansk selskap tilhørende i københavnområdet.

Cablux har blant annet levert løsninger for PBS, Danmarks svar på norske Bankenes Betalingssentral.

    Les også:

Forbindelsen, som går gjennom København sentrum, er en utvidelse av en eksisterende forbindelse som er blitt for liten. Den opprinnelige forbindelsen besto av to kabler som hver har 240 tråder. Til sammen, når hele forbindelsen tas i bruk i løpet av våren, vil den benytte 1104 fiberoptiske tråder i hver av de redudante linjene.

Den totale, teoretiske kapasiteten til forbindelsen er omtrent 50.000 terabits per sekund, tilsvarende 500 milliarder samtidige telefonsamtaler eller 500 millioner TV-kanaler.

- Optiske forbindelser i denne størrelsesorden brukes til å overføre data mellom for eksempel to destinasjoner hvor det er uhyre viktig at det er en nøyaktig kopi av dataene tilgjengelig i samme øyeblikk som de er blitt oppdatert, forteller Mütze.

- Dette gjør seg blant annet gjeldende for store serverparker hvor det alltid skal være en hundre prosent identisk backup, slik at kundene under ingen omstendigheter risikerer å miste informasjon.

Selve kabelen er spesialprodusert for dette prosjektet av danske Draka Comteq.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.