Ekstremvekst for HP, Dell mister kunder

HPs PC-salg vokser i rakett-tempo, for Michael Dell klarer ikke å stoppe salgsfallet, viser tall for 1. kvartal.

Ekstremvekst for HP, Dell mister kunder

HPs PC-salg vokser i rakett-tempo, for Michael Dell klarer ikke å stoppe salgsfallet, viser tall for 1. kvartal.

Dell spiste seg med raske jafs opp til å bli verdens største PC-leverandør, men i halvannet år nå har selskapet slitt mens HP spiser tilbake stadig nye markedsandeler.

Michael Dell tok i vinter tilbake det daglige ansvaret i selskapet han startet, men tall fra første kvartal viser at det i hvertfall ikke har hatt noen umiddelbart effekt.

Tall fra PC-salget i første kvartal viser at HP har fått ytterligere fart på salget, mens Dell nå faktisk faller og det ganske fort.

Og Dell kan ikke unnskylde seg med at markedet er dårlig: Det globale PC-salget i første kvartal økte med hele 10.9 prosent, hevder IDC: Dette er den raskeste veksten på tre kvartaler. Gartner mener salget økte med 8,9 prosent.

Men det mest oppsiktvekkende er HPs fantastiske vekst: HP klarte å løfte salget fra første kvartal i fjor til i år med hele 28 prosent. Og det er ingen tvil om en av årsakene: HP stjeler simpelthen mange kunder fra Dell - salget til Dells falt med med 6,9 prosent.

HP øker dermed sin ledelse og har nå en global markedsandel på 19,1 prosent, mot Dell som nå har en 15,2 prosent. På tredje og fjerde plass kommer Lenovo og Acer nå helt likt med en andel på 6,7.

Men det er lite tvil om hva som kommer til å skje - Acer vokser mye raskere og vil trolig snart kunne kalles seg "verdens tredje største PC-leverandør". Fra første kvartal i fjor til i år økte Acer salget med 41,4 prosent, mot Lenovos også hyggelig vekst på 17,4.

Det er Toshiba som nå er femte størst med en markedsandel på 4,3 prosent.

Til toppen