Ekte interaktivt TV åpner i Norge

Med den nye digitale shoppingkanalen eTV får du en forsmak på fremtidens TV. Canal Digital-tilbudet lover å levere film, musikk og spill på 3-4 dager.

Med den nye digitale shoppingkanalen eTV får du en forsmak på fremtidens TV. Canal Digital-tilbudet lover å levere film, musikk og spill på 3-4 dager.

Med den norske lanseringen av svenske eTV hopper utviklingen mot interaktivt TV ett nytt, stort skritt fremover. Tilbudet smelter sammen fullskjerm, høykvalitetsvideo med en begrenset interaktivitet på en måte som ikke tidligere har vært gjort. Les: Nå kan du klikke på TV-reklamen

eTV blir en kanal for satellitt-selskapet Canal Digitals kunder. De fleste av deres kunder har byttet til en digital TV-mottaker som gir muligheter for å programmere menyer, knapper og andre typer interaktive elementer. (Bildet over er hentet fra en musikkvideo med hovedmenyen i venstre hjørne.) Brukeren mottar innhold over satellitt og sender tilbake bestillinger og valg gjennom TV-mottakerens innebygde modem.

IT, media og TV-bransjens drøm og mål er klart definert. Det er en boks som kan vise digital video og Internett. Men det er et stykke frem dit, selv om kraftigere bokser med nettleser og den såkalte MHP-standarden nærmer seg. eTV gir en forsmak, selv om systemet er programmert med det begrensede Media Highway-systemet til Canal Digital. Sammenligner man med PC, får man et vanlig TV-signal i stedet for små fyrstikkeske-store videovinduer. Men det har ikke fått PC-ens og Internetts fleksibilitet til å programmere menyer, mulighet for å legge inn tekst, og alt det andre man kan på en vanlig Internett-side.

Bo Blåeldh er da også en mann med erfaring fra både TV-bransjen og Internett-bransjen. Før han startet den svenske SOL-portalen, hadde han bygd opp satellitt-pionerselskapet Filmnet.


eTV lager ikke eget innhold, men klipper sammen en 24-timers underholdningskanal av innhold de får gratis fra film, spill og musikkselskapene. For disse vil gjerne ha vist frem trailere og musikkvideoer for å selge sine produkter. Du kan enten klikke direkte på skjermen for å bestille det produktet som flimrer over skjermen, eller bla i en katalog og shoppe derfra.

Blåeldh forteller at man har forsøkt å lære av alle tabbene Internett-butikkene har gjort.
- Boxman lagerførte 200.000 CD-er. Vi begrenser oss til det mest populære - i Sverige tilbyr vi 5.000 titler. Vi vet også hvem kunden er gjennom Canal Digitals smartkort og vi kan sende varen rett ut til kunden på 3-4 dager. Boxman brukte lang tid og du måtte gå på postkontoret.

Canal Digital-kunder finner eTV på kanalplass 27.

Til toppen