JUSS OG SAMFUNN

Ekte naturvernere med på «Grønn IT»

IKT-Norge-prosjektet har inngått samarbeidsavtale med Norges naturvernforbund.

26. okt. 2009 - 16:06

IKT-Norge og Norges naturvernforbund skal samarbeide for å styrke prosjektet «Grønn IT», heter det i en pressemelding. Grønn IT er den norske IT-bransjens fellesdugnad for et bedre klima.

Det anføres at Naturvernforbundet har tung kompetanse og et bredere miljøfokus som vil gi viktige perspektiver til prosjektet.

Generalsekretær Jan Thomas Odegard i Norges Naturvernforbund sier de ser store muligheter for at Grønn IT kan bidra til lavere energiforbruk og reduksjon i utslipp av klimagasser.

– Samtidig har bransjen betydelige utfordringer i form av blant annet høyt energiforbruk. I vårt samarbeid med IKT-Norge ønsker vi å presse bransjen i positiv retning, samtidig som vi kan være med å synliggjøre at bruken av IT har et stort potensial til utslippsreduksjoner i mange sektorer, sier Odegard.

Grønn IT ble opprettet i september 2007, og teller i dag 37 medlemmer. Ved oppstarten ble det fokusert på energigjerrige IT-produkter som bidrag til å redusere energiforbruk. Fokus har nå gått mer og mer over på smart bruk av IKT som et potent verktøy i klimaarbeidet.

IKT-Norge har publisert et «Veikart for vekst og velferd» med klimarelaterte IT-tiltak for å bidra til å redusere de globale CO2-utslippene. Tiltakene omfatter «grønne» datasentre, reduksjon av transport av varer og tjenester gjennom dematerialisering og smarte transportløsninger.

Naturvernforbundet ser blant annet et potensial i prosjektet «Sky og fjordane», som IKT-Norge gjennomførte med støtte fra Fornyingsdepartementet.

– Vi liker tanken om satsing på store, grønne datasentre. Vi snakker da om energieffektive datasentre som kan bruke en del av kraftoverskuddet som vi vil få i Norge, og som det kan bli problemer med å få eksportert som følge av manglende kraftoverføringskapasitet. Per i dag står datasentrene i Europa for cirka to prosent av Europas strømforbruk, og andelen er økende. Ved å etablere store, energieffektive datasentre i Norge kan vi eksportere bits og bytes fremfor strøm, noe som vil være positivt både for norsk næringsliv og for Europas totale klimaregnskap, sier Odegard.

Naturvernforbundet tror smarte IT-prosjekter som rushtidsavgift eller styring av strømforbruk i bygningsmassen kan gi klimagevinst.

– Samtidig ser vi potensielle skyggesider ved den økende bruken av IT, som vi vil drøfte i dialogen med Grønn IT-medlemmene, sier Odegard.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.