Elektronikk fortsatt miljøsinke

Elektronikk fortsatt miljøsinke

IEA slår alarm om vanvittig energiforbruk.

Politikerne har omsider skjønt av verdens energiforbruk må ned. Det samme har mange bransjer tatt til følge - helst i kjølvannet av lover og regler som har blitt innført fra myndighetenes side.

De som produserer PC-er og andre elektronikkvarer henger derimot etter, i følge den internasjonale energiorganisasjonen IEA (International Energy Association).

I følge en ny rapport med navnet Gadgets and Gigawatts - Policies for Energy har energiforbruket i elektronikkvarer faktisk økt i takt med en nedgang i prisene for de samme produktene.

Årsaken er stort sett ineffektive strømforsyninger. Produktene i seg selv har blitt mer energieffektive - takket være ny batteriteknologi og behovet for å maksimere de samme batterienes levetid. Men med en gang PC-en eller mobiltelefonen kobles til strømnettet, forvandles dingsen til et energisluk, i følge IEA.

Rapporten påpeker at den motsatte utviklingen har skjedd i den andre enden av elektronikkbransjen - hvitevarer. Kjøleskap, strykejern, vaskemaskiner og lignende produkter er langt mer energieffektive enn for bare få år siden.

I følge rapporten står forbrukerelektronikk. PC-er og telekommunikasjonsenheter for hele 15 prosent av verdens totale energiforbruk hjemme hos folk. Og forbruket øker stadig. I 2020 venter IEA en dobling av det private strømforbruket. Og ti år seinere vil vi i følge organisasjonen se tre ganger så høyt forbruk som i dag.

Dette skrekkscenarioet forutsetter at teknologien er den samme som i dag, noe som knapt er sannsynlig. Men det haster med å få på plass mer effektiv bruk av strøm fra stikkontakten, og IEA etterlyser mer forskning fra PC-produsenter og andre på denne fronten.

Til toppen