Elektronikk fortsatt miljøsinke

IEA slår alarm om vanvittig energiforbruk.

Elektronikk fortsatt miljøsinke

IEA slår alarm om vanvittig energiforbruk.

Politikerne har omsider skjønt av verdens energiforbruk må ned. Det samme har mange bransjer tatt til følge - helst i kjølvannet av lover og regler som har blitt innført fra myndighetenes side.

De som produserer PC-er og andre elektronikkvarer henger derimot etter, i følge den internasjonale energiorganisasjonen IEA (International Energy Association).

I følge en ny rapport med navnet Gadgets and Gigawatts - Policies for Energy har energiforbruket i elektronikkvarer faktisk økt i takt med en nedgang i prisene for de samme produktene.

Årsaken er stort sett ineffektive strømforsyninger. Produktene i seg selv har blitt mer energieffektive - takket være ny batteriteknologi og behovet for å maksimere de samme batterienes levetid. Men med en gang PC-en eller mobiltelefonen kobles til strømnettet, forvandles dingsen til et energisluk, i følge IEA.

Rapporten påpeker at den motsatte utviklingen har skjedd i den andre enden av elektronikkbransjen - hvitevarer. Kjøleskap, strykejern, vaskemaskiner og lignende produkter er langt mer energieffektive enn for bare få år siden.

I følge rapporten står forbrukerelektronikk. PC-er og telekommunikasjonsenheter for hele 15 prosent av verdens totale energiforbruk hjemme hos folk. Og forbruket øker stadig. I 2020 venter IEA en dobling av det private strømforbruket. Og ti år seinere vil vi i følge organisasjonen se tre ganger så høyt forbruk som i dag.

Dette skrekkscenarioet forutsetter at teknologien er den samme som i dag, noe som knapt er sannsynlig. Men det haster med å få på plass mer effektiv bruk av strøm fra stikkontakten, og IEA etterlyser mer forskning fra PC-produsenter og andre på denne fronten.

Til toppen