Elektroniske gavekort skal hindre svindel

Tradisjonelle gavekort på papir skal erstattes av elektroniske, for å unngå svindel.

Tradisjonelle gavekort på papir skal erstattes av elektroniske, for å unngå svindel.

– Etter snart fire generasjoner, oppgraderer vi til et magnetkort med stripe og går skrittet inn i den elektroniske verden, sier daglig leder i kortselskapet Universal Presentkort, Knut Ore til digi.no.

Universal Presentkort er landets største gavekortleverandør med utstedelse av 300.000 papirkort i året. Selskapet har inngått avtaler med 4.000 butikker og omsetter for 80 millioner i året.

Nå er det satt en endelig slutt for gavekort på papir. Etter å ha blitt lurt med falske gavekort for flere hundre tusen, tvinges kortselskapet til å tenke elektronisk og setter i gang produksjon av flere hundre tusen elektroniske gavekort.

Det er selskapet Norsik som skal produsere kortene, mens BBS står for kortadministrasjonen med betaling per transaksjon. Sensitive data med verdiene blir dermed liggende trygt på serveren til BBS, som ikke blir tilgjengelig for svindlere.

– Bankterminaler vil dessuten ikke akseptere falske kort eller bruk av kort uten at det er dekning for det, sier Ore.

I løpet av ett døgn i september klarte to personer med falske gavekort å svindle 34 butikker i det sentrale østlandsområdet for flere hundre tusen kroner. Fortsatt kan det være falske kort for over en million kroner i omløp.

Svindleren ble tatt på fersk gjerning i ferd med å handle gullvarer i Mestergull-butikken på Lillestrøm.

– Vi har vært utsatt for svindel flere ganger, men denne gangen var det profesjonelt utført, forteller Ore til digi.no.

Kortselskapet har fått alle kortene undersøkt ved svindleravdelingen i Danmarks Nationalbank, der banken konkluderte med at kortene er trykket av profesjonelle med det mest moderne trykkeriutstyr som finnes.

Politiet bekrefter at det er trykket opp kort med en verdi til nesten halvannen millioner kroner. Dette har vært mulig å kartlegge ved å studere nummerseriene på de beslagene som er levert inn.

Ore tror det er lite sannsynlig at flere falske kort kommer på markedet, ettersom begge svindlerne ble arrestert etter kort tid. Han forteller at det har vært en kjedelig og kostbar affære, som nå vil bli eliminert ved bruk av de elektroniske kortene.

Til toppen