Elendig år for Intel og konkurrentene

Den globale omsetningen av halvledere har for første gang falt to år på rad.

Elendig år for Intel og konkurrentene

Analyseselskapet Gartner har laget en foreløpig analyse av utviklingen på det internasjonale markedet for halvledere, altså elektroniske brikker, i 2009.

Analysen viser en omsetningssvikt på 11,4 prosent, til 226 milliarder dollar, fra 2008. Det er sjette gang på 25 år at omsetningen faller fra et år til neste. Ifølge Gartner er det svikten i første kvartal som gjør 2009 til et av halvlederbransjens verste år.

Analytiker Stephan Ohr sier nedgangen startet i fjerde kvartal i fjor, og at bunnen ble nådd mot slutten av første kvartal. Den sekvensielle veksten varte ut året, men var ikke kraftig nok til å gi vekst på årsbasis.

Det må legges til at bransjen også opplevde omsetningsfall fra 2007 til 2008, på 4,4 prosent, og at 2009 er første gang på 25 år at den globale halvlederomsetningen svikter to år på rad. 2001 var ille, men tilbakeslaget vart bare det året.

Som tabellen nedenfor viser, rammes de ulike leverandørene ulikt. Med unntak av STMicroelectronics, Renesas og Infineon, øker de største leverandørene sine markedsandeler. Koreanske Samsung og Hynix opplever til og med en svak vekst. Ledende Intel begrenset sitt tilbakeslag til 5,4 prosent og øker følgelig sin markedsandel.

Ifølge Ohr vokste Samsung og Hynix på grunn av sitt sterke engasjement innen minne, der prisene for en gangs skyld har steget. Halveringen av omsetning i tyske Infineon skyldes på den andre siden at deres minnesatsing, Qimonda, kollapset helt og måtte slås konkurs. En håndfull mindre minneprodusenter på Taiwan ble også nærmest utradert: Disse to forholdene bidro til at Samsung og Hynix kunne snappe opp nye markedsandeler.

    Les også:

Les mer om: