Elendig fra Sony

Faller til det laveste nivået på 32 år.

Elendig fra Sony
Sonys nye toppsjef, Kazuo Hirai, kunne atter en gang skuffe markedet med elendige resultater. Nå spør alle seg om selskapet kan reise seg igjen. Aksjemarkedet er ikke overbevist: Aksjekursen er den laveste siden september 1980. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg/All Over Press

Den japanske elektronikk-giganten Sony sliter tungt for tiden. Selskapet har varslet at rundt 10.000 arbeidsplasser vil forsvinne etter fire år på rad med negative resultater. Torsdag presenterte selskapet foreløpige resultater for første kvartal, som igjen skuffet analytikere og markedet.

Nettoresultatet endte på 30 milliarder yen, 2,2 milliarder norske kroner. Analytikerne som følger selskapet hadde forventet et resultat på 61,4 milliarder yen, 4,5 milliarder norske kroner. En av årsakene til de begredelige resultatene er TV-enheten. Det er ifølge Bloomberg News ventet at Sony vil tape 80 milliarder yen, nærmere 6 milliarder norske kroner, på sin TV del i år. Det er niende året på rad TV-delen taper penger.

Men også melkekua Playstation gjør det svakere. Selskapet melder at salget av den populære konsollen vil falle fra 18 millioner enheter i fjor til 16 millioner i år.

Sonys nye toppsjef, Kazuo Hirai, har varslet store endringer for å møte konkurransen fra Samsung og Apple. Blant annet har selskapet kjøpt ut svenske Ericsson fra SonyEricsson og vil satse på smarttelefoner over egen kjøl.

De forventer at salget av smarttelefoner med Sony-merket vil stige til 33,3 millioner enheter i år, en sterk vekst fra 22,5 millioner enheter i fjor. Det store spørsmålet er om selskapet er i stand til å levere såpass interessante telefoner at de optimistiske målene kan nås.

Sony har nemlig til gode å overraske markedet med nyskapende og grenseprengende produkter som «alle vil ha». De har blitt fullstendig overkjørt av Samsung og Apple i sine kjernemarkeder og det eneste området som har vist en god utvikling har vært innen spillkonsoller.

Aksjekursen falt kraftig fredag. Ifølge Reuters falt aksjekursen 7 prosent - til det laveste nivået siden september 1980.

    Les også:

Les mer om: