Elendig jul for PCen

Dell og Acer de store taperne.

Leveransene av PCer falt i fjerde kvartal. Det er første gang siden 2001.
Leveransene av PCer falt i fjerde kvartal. Det er første gang siden 2001. (Bilde: IntelFreePres)

Dell og Acer de store taperne.

Leveransene av PCer i fjerde kvartal, det mest avgjørende i året takket være julesalget, falt med 6,4 prosent i forhold til samme periode året før. Det viser rykende ferske tall fra analysebyrået IDC.

Analysebyrået slår fast at det er første gang PC-leveransene faller i dette kvartalet siden 2001. For hele 2012 regnet IDC med at leveransene falt med 3,2 prosent. I 2011 steg PC-salget med 1,7 prosent.

At antallet PC-er sendt ut i markedet har falt tungt er ingen overraskelse. Tøffe økonomiske tider har fått bedrifter til å stramme igjen på kjøp, og forbrukerne har i økende grad kjøpt nettbrett og smarttelefoner i stedet for å investere i ny PC. Markedet har eller ikke kastet seg over Windows 8.

IDC har også sett på utviklingen til de ulike produsentene. Det er ikke overraskende HP som topper listen med en markedsandel i fjerde kvartal på 16,7 prosent. De leverte imidlertid 0,6 prosent færre maskiner i fjerde kvartal.

De store taperne er Acer og Dell, som opplevde at PC-salget stupte med henholdsvis 28 og 20 prosent..

Lenovo opplevde en vekst på 8,2 prosent og fikk med det en markedsandel på 15,7 prosent. De leverte rekordhøye 14 millioner maskiner i kvartalet, og IDC peker særlig på et sterkt salg i USA og Europa. Acers kraftige tilbakegang forklares med deres posisjon i forbrukermarkedet mens Dells posisjon trues av knallhard priskonkurranse og svært svakt salg i det amerikanske markedet.

    Les også:

Til toppen