Elendig norsk deltakelse i Europas IT-Oscar

I fjor stakk Trondheim-bedriften Mison av med 200.000 euro i "grand prize". I år var bare to av 437 søkere norske.

I fjor stakk Trondheim-bedriften Mison av med 200.000 euro i "grand prize". I år var bare to av 437 søkere norske.

European IST Prize deles ut hvert år siden 1995 av den europeiske samlingen av tekniske vitenskapsakademier Euro-CASE, og betraktes som verdensdelens mest prestisjefylte IT-pris. Tre av tjue finalister tildeles hver sin "grand prize" på 200.000 euro. I fjor nådde Trondheim-bedriften Mison helt til topps med sitt produkt SonoWand. I år var deltakelsen rekordstor - 437 søkere fra 27 land - men bare to av dem var norske, og ingen av disse ble innstilt blant finalistene.

Les også

Bedrifter med avanserte IT-produkter premieres etter en rekke kriterier, blant annet teknisk kvalitet, innovasjon, strategisk forretningsdrift, konkurransepotensial, forventning om markedsverdi og nye arbeidsplasser, og så videre. Erfaringen viser at den gjennomsnittlige vinneren genererer 25 nye arbeidsplasser i året, og fordobler sin omsetning annet hvert år.

Hvorfor var den norske innsatsen så laber i år, tatt i betraktning suksessen fra i fjor?

- Manglende norsk deltakelse handler ikke om at det tar lang tid å søke. Jeg tror ikke den norske IT-bransjen er klar over prisen og at det er 200.000 euro å vinne, sier det norske jurymedlemmet Oddvar Aaserud, som representerer det norske Euro-CASE-medlemmet Norges tekniske vitenskapsakademi (NTVA).

Vinnere i år var danske Oticon for høreapparatet Adapto, verdens første digitale høreapparat som gjenkjenner stemmer, svenske Decuma for en håndskirftsgjenkjenner, og tyske KonRad for programvare for presisjonskontroll av røntgenstråler ved kreftbehandling.

Aaserud mener norske IT-bedrifter ligger langt fremme i internasjonal sammenheng og at det er god grunn til å søke IST-prisen.

I en pressemelding oppfordrer NTVA norske bedrifter til å innse sin besøkelsestid og søke neste års pris. Søknadsfristen for neste tildeling er 15. mai 2003.

Vi lar oppfordringen gå videre, spesielt til de innstilte for Rosing-prisene 2002 der avgjørelsen faller neste uke.

Les også

Til toppen