RESULTATERFINANS

Elendig pc-salg i Norge

Faller for første gang på ti år.

Salget av pc-er stuper både i verden og her hjemme i Norge. Bildet er fra Windows 8-lanseringen i Stockholm i forrige måned.
Salget av pc-er stuper både i verden og her hjemme i Norge. Bildet er fra Windows 8-lanseringen i Stockholm i forrige måned. Bilde: Marius Jørgenrud
26. nov. 2012 - 10:57

Salget av pc-er, eksklusiv nettbrett, i Norge stupte 19 prosent i tredje kvartal. Det melder Finansavisen som ikke har sett større nedgang siden de begynte målingene for ti år siden.

Dermed ser trenden fra utlandet med langt svakere omsetning av tradisjonelle stasjonære og bærbare datamaskiner å ha kommet også hit.

HP halvert

Ser vi på norske salgstall siste kvartal, gikk det verst utover HP, som ifølge Finansavisens innsamlede tall halverte sitt pc-salg, målt mot samme periode i fjor. Dell gikk også på en smell med 28 prosent tilbakegang og Acer falt 10 prosent.

I alt ble det solgt 302.806 pc-er i årets tredje kvartal, mot 383.406 på samme tid i fjor, ifølge avisens oversikt.

Trass nedgangen totalt var det flere leverandører som klarte å øke antallet solgte enheter. Apple øker fire prosent, Asus med 16 prosent mens Lenovo slår til med hele 34 prosent oppgang.

I forrige måned advarte analyseselskapet iSuppli at det i år vil selges færre pc-er enn i 2011. Windows 8 redder ikke pc-året, slik mange på forhånd hadde drømt om. Det er første gang siden 2001 og kjølvannet av dotcom-smellen at det i et helt år selges færre datamaskiner enn foregående år.

Økt interesse for nettbrett og at privatpersoner og bedrifter har sittet på gjerdet i forkant av Windows 8-lanseringen i fjerde kvartal, er trolig noe av forklaringen på tilbakegangen.

Aksjeverdien til IT-bransjens værhane Intel har falt drøyt 13 prosent det siste året. Selskapet leverer prosessorer til rundt 80 prosent av verdens pc-er.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.