BEDRIFTSTEKNOLOGI

Elendige teletall fra USA

To giganter innenfor amerikansk telekom har lagt fram elendige kvartalstall. Både verdens største produsent av utstyr til telesektoren, Lucent, og verdens største teleselskap, AT&T taper penger.

Frode Eriksen
25. apr. 2001 - 07:58

AT&T rapporterer betydelig dårligere resultat for første kvartal og konsernsjef C. Michael Armstrong sier selskapets kunder går nå går svært kritisk igjennom sitt eget forbruk, og kombinert med konkurranse på det amerikanske markedet får dette konsekvenser for inntjeningen.

Dette resulterte i en minus på 373 millioner dollar, solid ned fra samme kvartal i fjor på 1,74 milliarder dollar. Inntektene steg med 5,4 prosent til 16,76 milliarder dollar.

Selskapet venter lavere vekst innenfor både bedrifts- og privatmarkedet på tradisjonell telefoni, men vekst innenfor mobil og bredbåndstjenester.

I fjor la selskapet fram en plan om å stykke selskapet opp i fire ulike aksjeselskap, en plan som Armstrong bekrefter er underveis.

Selskapet taper penger på samarbeidet med British Telecom i det felleseide selskapet Concert og på .com-selskapet Excite At Home.Lucent Technologies som har avvikende regnskapsår, melder at tapene økte i sitt andre fiskale kvartal som ble avsluttet 31. mars. Selskapet valgte å ta engangskostnader knyttet til restrukturering av virksomheten på 2,7 milliarder dollar, som er 1,1 milliarder mer enn først varslet.


Konsernsjef Henry Schacht sier ifølge The Wall Street Journal at kvartalet er et godt første steg. Lucent er en av de aksjene som flest amerikanere eier og er derfor en god indikator på når noe er galt (og godt) i amerikansk økonomi. Så langt har selskapet nøyd seg med å si opp 2.000 av de 10.000 som er varslet skal kuttes.

Tap på 3,69 milliarder dollar kan sammenlignes med samme kvartal i fjor, da selskapet ekskludert Agere, fikk en gevinst på 509 millioner dollar. Omsetningen falt med 17 prosent til 5,9 milliarder dollar.

Lucent har også klart å redusere leverandørgjelden med 600 millioner dollar til 6,9 milliarder. Men i samme kvartal skrev selskapet også ned gjelden til Winstar Communications med 700 millioner dollar, etter at selskapet søkte om konkursbeskyttelse sist uke.

Lucent har en kapitalreserve på 1,4 milliarder dollar, samt 3,5 milliarder i banklån. Dette mener Lucent holder ettersom resultatene av kostnadskutt vil vise seg senere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.