Elitesystem gir filmpirater alle de nyeste filmene

Piratkopiering av filmer er forbeholdt en elite av bredbåndsbrukere, men de har da også alt hva hjertet behager: I et system deler piratene utrolige 3600 terabyte med innhold.

MP3-formatet gjorde CD-kutt såpass små at de fleste Internett-brukere kunne laste dem opp og ned, noe som har gitt platebransjen et massivt piratkopieringsproblem.

Foreløpig er filmbransjen skjermet for et like omfattende piratproblem. Forklaringen er enkel: Selv kraftig komprimert rommer en film 600-700 MB. Men etter hvert som stadig flere får kraftige bredbåndslinjer vil også trolig filmbransjens problemer vokse.

Problemet er allerede i ferd med å tårne seg opp. For med et teknisk overlegent system deler nå en raskt voksende gruppe elite-pirater de nyeste og mest populære filmene og TV-serier.

Filmene kan spilles av på PC-skjerm eller på en tilkoblet TV.

Hittil har fildelingstjenster som Gnutella og KaZaA fått mest oppmerksomhet. Her finner du også mange filmsnutter, men fordi alle kan laste ned fra alle er båndbredden lav og det er vanskelig å få lastet ned en hel fil på 600-700 MB.

Det franske programvareselskapet NeoModus har åpenbart studert dette problemet og laget et mer robust og skalértbart system. Dette har gjort Direct Connect-programmet til filmpiratenes ubestridte favoritt.

Tallenes tale er klare: Da digi.no sjekket i går viste telleverket til Neomodus at systemet hadde 110.000 tilkoblede brukere som til sammen delte hele 3620 terabyte med data. Selv om det er enormt mye duplikater, er det klart at systemet deler ut tusenvis av filmer.
Slik fungerer Direct Connect
  • Direct Connect har ingen sentral tjener, men lar deg laste ned enten en klient eller et server-program kalt hub. Programvaren finnes både for Windows og Linux
  • For å forhindre at serverne bremses av for mange brukere, kan en hub bare begrense antall brukere. Når du kobler deg opp, får du en liste av alle huber. Når du velger en hub får du så opp listen over påkoblede brukerne.
  • Et dobbeltklikk på en bruker, gir deg vedkommendes filliste med hva du kan laste ned. Direct Connect lar deg søke etter filer på en hub, men ikke på hele nettverket slik du kan på andre fildelingstjenester. Mulighet til å søke i hele nettet er veldig nyttig, men det spiser mye ytelse og bremser opp systemene.

Størrelsen på filene gjør at Direct Connect stort sett er et system for elite-pirater. De fleste hubene har tatt i bruk muligheten for å sjekke linjefart og mengden data du deler. Svært mange huber forlanger 15-25 gigabyte med filer og at du er innenfor en angitt IP-adressesone, for eksempel at de er i det norske skolenettet eller i Norge. Dermed sikrer systemet at alle som vil laste ned også kan dele ut i høy fart.

digi.no har snakket med en Direct Connect-bruker som med 10 Mbit linjefart og 80 GB innhold får tilgang til alle huber. Da "Per" logget på, fikk vi være med på en tur i de innerste sirklene i Direct Connect-nettet.

Hub-listen i Direct Connect gir deg informasjon om disse kravene og hvilken type innhold huben har spesialisert seg på. digi.no bladde litt i listen og fant huben spesialisert på Bruce Springsteen (musikkvideoer og liveopptak), forskjellige typer film (action, porno) eller filmer med en spesiell skuespiller (Brad Pitt).

Vi prøvde også en tilfeldig norsk bruker som ikke hadde spesialisert seg. På hans PC lå filmer som nå går på norske kinoer (Minority Report med Tom Cruise og animasjonsfilmen Lilo & Stich), en rekke norske filmer (Flåklypa og Elling), en komplett samling av TV-serier som Friends, krimserien 24 og mye Tom & Jerry. I tillegg hadde brukeren en stor samling MP3 og spill.

Filmene ligger i forskjellige formater etter hvert som hvor nye de er, forklarer "Per". De aller nyeste filmene er tatt opp med videokamera i tomme kinosaler. Etter hvert dukker filmene opp i DIVX-format og SVCD (DVD/MPEG2-format) på 1,5 GB størrelse. Den siste typen kan du da brenne til CD-plater og spille av på DVD-spiller.

Til toppen