Ellison avduker web-maskin til 1600 kroner

Oracle-sjef Larry Ellison nøyer seg ikke med å være stor på programvare. Gjennom sitt selskap New Internet Computer Company (NIC) gjør han et nytt forsøk på å sko seg som datamaskinpusjer.

Oracle-sjef Larry Ellison nøyer seg ikke med å være stor på programvare. Gjennom sitt selskap New Internet Computer Company (NIC) gjør han et nytt forsøk på å sko seg som datamaskinpusjer.

Larry Ellison har siden han i 1996 ymtet frampå om sine såkalte NC-er (network computer) til 250-500 dollar, kjempet for produksjon og salg av enklere datamaskiner spesielt tilpasset Internett, men foreløpig har prosjektene stort sett rent ut i sanden. Gjennom et nytt selskap, ledet av en tidligere journalist, håper nå Oracle-bossen å sette nye fart i planene.

Igjen satser han på en liten, slank datamaskin som ene og alene er beregnet for Internett-bruk. "Web-maskinen" vil ikke kunne gjøre stort mer enn å surfe på nettet og sende og motta elektronisk post, noe som også skal gjenspeiles i prisen:

199 dollar - omlag 1600 kroner - skal enheten koste, skriver Wall Street Journal.

Verdens innimellom rikeste mann har ansatt den tidligere teknologi-korrespondenten i ABC-TV og Ziff Davis-reporter Gina Smith som toppsjef i NIC (New Internet Computer Company), og hun forteller til sin gamle arbeidsgiver ZDNet at selskapet til å begynne med skal satse på undervisningsmarkedet. 1100 maskiner deles nå ut til en rekke skoler i Dallas.


- En versjon for forbrukermarkedet skal komme på markedet senere i år. Det vil bli planetens mest brukervennlige konsument-computer, påstår Smith overfor ZDNet.

For under 200 dollar får du en liten boks som er ustyrt med en mikroprosessor på 266 megahertz og 64 megabyte minne. Enheten er diskløs og - notabene - skjerm er ikke inkludert i prisen. For den må du ut med ytterligere 129 dollar, eller brukerne kan anvende sin gamle PC-skjerm.

digi.no har tidligere omtalt Ellisons 199-dollars-boks:
Oracle gjenoppliver NC-en
NIC, som både er navnet på selskapet og produktet, legger opp til at salget av enhetene skal skje over Internett.


For Ellisons del får en håpe at han treffer bedre med NIC enn med NCI (Network Computer Inc.) - et selskap som også skulle utvikle enkle og rimelige Internett-bokser. NCIs idéer slo på ingen måte gjennom, og til sist endret selskapet navn til Liberate Technologies og endret fokus til å satse på løsninger for interaktivt fjernsyn. Ellison er imidlertid ingen mann som gir seg uten sverdslag, så han tok tilbake rettighetene på endel av NCIs programvare samt selskapsnavnet. Smith endret så selskapets navn til New Internet Computer Company for å understreke at webben er og blir firmaets hovedfokus.

Ellisons opprinnelige nettverksdatamaskin, NC-en, var basert på et proprietært operativsystem samt et serversystem som administrerte en gruppe bordmaskiner. Den nye boksen, NIC-en, kjører gratisoperativsystemet Linux lagret på en CD-ROM. Dermed kan enhetene arbeide hver for seg og kommunisere over Internett via et vanlig modem eller et ethernet.

Det nye radarparet Ellison & Smith kan imidlertid ikke regne med noen walkover i dette markedet. America Online samarbeider med datamaskinprodusenten Gateway om å utvikle en tilsvarende web-boks, og heller ikke den skal benytte Microsofts operativsystem.

Ellisons erkerival, Microsofts Bill Gates, har også ambisjoner om å gjøre det stort i dette markedet med sin Web Companion - en nedskalért PC bygget rundt minioperativsystemet Windows CE (se egen sak under).

Til toppen