Ellison børsnoterer sin egen Oracle-konkurrent

En kreativ løsning lar Ellison fortsatt eie Oracle-konkurrenten Netsuite, uten å kontrollere dem.

Ellison børsnoterer sin egen Oracle-konkurrent

En kreativ løsning lar Ellison fortsatt eie Oracle-konkurrenten Netsuite, uten å kontrollere dem.

Det amerikanske IT-selskapet Netsuite er i ferd med å gjennomføre en online aksjeauksjon, og antas å være klar for notering på New York-børsen torsdag 19. desember.

Netsuite betraktes som en av USAs mest lovende innen forretningssystemer på abonnement for små og mellomstore bedrifter. Selskapet har et svært bredt tilbud innen e-handel, regnskap, ERP, kundehåndtering, salg og så videre.

Siden starten i 2002 har Netsuite opplevd vedvarende rask vekst i omsetning. I de tre første kvartalene i 2007, altså ut september, var omsetningen 76,8 millioner dollar, 63 prosent over nivået i samme periode i 2006. Underskuddet ble samtidig redusert fra 26,9 millioner dollar til 20,3 millioner. Netsuite har aldri gått med overskudd: Prospektet advarer at investorer må være innstilt på langsiktighet.

Bak Netsuite står Larry Ellison, mest kjent som medgründer og toppsjef i Oracle. Da prospektet ble publisert i begynnelsen av juli, var hans personlige eierandel 61,1 prosent. I tillegg eier hans to mindreårige barn, David og Margaret, 6,5 prosent hver.

Prospektet til Netsuite betegner Oracle som en «potensiell konkurrent». Konkurranseforholdet er imidlertid åpenbart. Produktskjemaet (se bildet) til Netsuite viser overlappende funksjoner med det meste av Oracles egen satsing på forretningsapplikasjoner, og det er et direkte konkurranseforhold mellom Netsuite og for eksempel Siebel On-Demand.

Derfor er også Ellison i en åpenbar interessekonflikt.

Han har funnet en kreativ løsning på dette.

Etter børsintroduksjonen vil Ellisons eierandel være redusert til 55 prosent. Det aller meste av denne andelen, tilsvarende 639,3 millioner aksjer, skal overføres til et eget selskap etter en ordning kalt «lockbox». Det innebærer at Ellison ikke vil ha stemmerett i styrevalg så lenge han samtidig har styreposisjon i Oracles styre. Samtidig beholder han retten til å stemme over endringer i Netsuites eierskap.

Løsningen innebærer at de siste 32 millioner av Ellisons Netsuite-aksjer skal deponeres i en annen «lockbox» og disponeres til veldedige formål. Hva slags formål dette dreier seg om, er ikke klart. I motsetning til blant andre Bill Gates, har Ellison aldri markert seg som filantrop, utenom forholdsvis beskjedne bidrag til stiftelsen Ellison Medical Foundation som finansierer forskning i aldringsprosesser.

    Les også:

Til toppen