RESULTATERFINANS

Ellison-selskap på børs skal slåss med Oracle

Larry Ellisons NetSuite skal på børs. Prospektet kaller Oracle en «potensiell konkurrent».

3. juli 2007 - 16:49

Rundt 1998 tok Oracle-sjef Larry Ellison to grep som i ettertid kan betraktes som et forsøk på helgardering, i tilfelle hans primære interesse skulle feile: Han investerte i to nye selskaper, SalesForce.com og NetSuite, som begge skulle tilby lettbrukte og rimelige nettbaserte løsninger innen økonomi og kundehåndtering for små og mellomstore bedrifter.

SalesForce.com vokste raskt, og gikk på børs i 2004. Årsomsetningen er på rundt 500 millioner dollar, og markedsverdien er omkring en milliard. For Ellison var denne investeringen svært lønnsom: Han har rundt 4,5 millioner aksjer, hver verdt i underkant av 43 dollar, det vil si at posten representerer en verdi i overkant av 190 millioner dollar.

NetSuite har på langt nær vokst så raskt som SalesForce.com. Men i går fant de det endelig hensiktsmessig å søke om børsintroduksjon.

I den forbindelse er mange hemmeligheter kommet for dagen.

Blant det investorene fikk rede på for første gang, er at Larry Ellison har en så stor eierandel i NetSuite at han praktisk talt er enerådig.

Hans personlige aksjeandel er på 61,1 prosent; i tillegg eier hver av hans to mindreårige barn, David og Margaret, 6,5 prosent hver.

Oracle har dempet oppmerksomheten rundt denne interessekonflikten ved aldri å nevne NetSuite som konkurrent. NetSuite, derimot, innrømmer i sine børsdokumenter at Oracle er en «potensiell konkurrent».

I praksis er det et åpenbart direkte konkurranseforhold mellom NetSuite og produkter som Siebel CRM OnDemand, og Oracle skjønner bedre enn de fleste at webbaserte løsninger er framtiden for forretningssystemer for små og mellomstore bedrifter.

Produktskjemaet til NetSuite viser overlappende funksjoner med det meste av Oracles egen satsing på forretningsapplikasjoner.

Konkurranseforholdet ble bemerket i markedet også lenge før Siebel ble en del av Oracle. I 2004 var det et formelt samarbeid mellom NetSuite og Oracle, der NetSuite fikk markedsføre noen av sine produkter under Oracles varemerke. Oracle trakk seg fra denne ordningen, ifølge Business Week, da de tapte flere store anbud til NetSuite.

En annen nyhet er at NetSuite fortsetter å gå med relativt store underskudd. Det kom som en overraskelse: I sin forhåndsomtale av den varslede børsintroduksjonen tok San Francisco Chronicle analytikernes oppfatninger for gitt, og skrev at «NetSuite er et lønnsomt selskap på åtte år, med en omsetning i 2006 på 70 millioner dollar.»

I virkeligheten har NetSuite gått med solide tap i alle år, selv om tendensen peker klart mot lønnsomhet i nær framtid. I 2006 økte omsetningen med nesten 85 prosent, til 67,2 millioner dollar, men selskapet tapte likevel 23,4 millioner dollar. Tallene for første kvartal i år viser en omsetning på 23,2 millioner dollar, og et tap på 3,7 millioner dollar. Omsetningen i 2007 antas å komme til å overstige 100 millioner dollar, og ledelsen regner med et første overskudd i fjerde kvartal.

Målet med børsintroduksjonen er å innkassere 75 millioner dollar.

Både Business Week og Wall Street Journal antar at det gjenspeiler selskapets oppfatning av at det kan være verdt rundt 750 millioner dollar. I så fall er Ellisons andel verdt i underkant av 600 millioner dollar.

Amerikanske medier peker på at børsintroduksjonen til NetSuite vil være den største på mange år innen programvare – antakelig må man tilbake til SalesForce.com i 2004 for å finne noe liknende – og at det følgelig er stor interesse i markedet.

Derfor er det også mye oppmerksomhet rundt Oracle-sjefens dobbeltrolle, i og med at han vil få avgjørende innflytelse i to konkurrerende børsnoterte programvareselskaper.

I Oracle er Ellison CEO og styremedlem, og dessuten selskapets ubestridte frontfigur, selv om han også ofte lar sine to presidenter, Charles Phillips og Safra Katz, slippe til.

I NetSuite var Ellison styreformann fram til 2003, og har siden også sagt fra seg styrevervet. Men på generalforsamlingen er det han som rår, med sine 74 prosent av aksjene. Det er også nære personlige bånd mellom han og ledelsen i NetSuite, der flere toppsjefer ble rekruttert nettopp fra Oracle, og der gründerne arbeidet før de fikk Ellison med på å gi dem startkapital. Ellisons personlighet og stil taler også mot at noen i NetSuite taler ham midt i mot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.