Ellison varsler voldsomme endringer i Sun

Oracle-sjefen har lekket i forkant av den store kunngjøring om Suns framtid.

Ellison varsler voldsomme endringer i Sun

Oracle-sjefen har lekket i forkant av den store kunngjøring om Suns framtid.

I dag klokken 18 norsk tid har Oracle invitert til et større arrangement i sitt hovedkvarter i Redwood Shores, California, for å fortelle hva de har tenkt å gjøre med Sun.

Oracle avtalte i fjor å kjøpe Sun for 7,4 milliarder dollar. I forrige uke ga EU-kommisjonen grønt lys, slik at Oracle endelig kan fullføre kjøpet.

I forkant av kveldens begivenhet har Oracle-sjef Larry Ellison latt seg intervju av blant annet Wall Street Journal og New York Times. Her utdyper han det som står i innkallingen til arrangementet, der det heter at sammenslåingen av Sun og Oracle vil gi følgende:

  • Et bredt utvalg av produkter, innen servere, lagring, nettverk og programvare
  • Ferdig integrasjon av alle komponenter, det vil si servere, operativsystemer, lagring, database, mellomvare og applikasjoner, for å gi kundene enestående ytelse, pålitelighet og sikkerhet
  • Forenklet IT-drift og reduserte kostnader til systemer og integrering
  • Fortsatt fornyelse innen prosessorteknologien Sparc, operativsystemet Solaris, Java-plattformen og mange andre teknologier

I intervjuene med de amerikanske storavisene forklarer Ellison at han er kommet fram til at det er fordelaktig for kundene å kunne forholde seg til et selskap som tilbyr ferdig integrerte pakker av maskin- og programvare.

Denne erkjennelsen er ikke spesielt original. I første halvdel av dette tiåret (som vi alle vet slutter 31. desember i år) var den gjennomgangstema i alle de offentlige talene til Sun-gründer Scott McNealy. McNealy likte å gjøre narr av IT-bransjen som selger alt komponentvis, mens for eksempel bilindustrien ikke forlanger at kundene kjøper motor, girkasse, karosseri og eksosanlegg hver for seg, og selv tar på seg å integrere sluttproduktet.

Men den er altså ny for Ellison. Det er avdekket, gjennom dokumenter levert til USAs kredittilsyn SEC, at Oracle så seint som i mars forhandlet med Sun med tanke på bare å overta selskapets programvare.

– Det har tatt oss tid å avgjøre at det vil være bedre for oss å ha tilgang til alle komponentene selv, i stedet for å arbeide med partnere, sier han til Wall Street Journal.

– Kostnadene ligger ikke i å kjøpe delene. Kostnadene ligger i at det er anstrengende å sette dem sammen og få dem til å virke, sier han til New York Times. – Det er rart at IT-bransjen leverer alle disse atkilte delene og forventer at kundene skal sette dem sammen selv.

Disse integrasjonskostnadene skal altså kundene spares for.

Et selskap som lenge har hatt dette som hovedmodell – og gjort det etter forholdene bra – er Ellisons erklærte hovedfiende IBM.

På markedet er det allerede ett felles produkt, «Exadata 2», som kombinerer maskinvare fra Sun med programvare fra Oracle til ferdig integrerte enheter av databaseservere og lagringsservere. (Se artikkelen Oracle viser ny «databasemaskin». Ellison lover at det i løpet av året vil komme minst to andre produkttyper med tilsvarende grad av integrasjon.

Et annet oppsiktsvekkende løfte gjelder Sparc, prosessorteknologien som Sun er opphavet til, og som i dag utvikles i samarbeid med Fujitsu.

Ellison presiserer overfor de amerikanske avisene at han ikke er interessert i å videreføre Suns satsing på rimelige servere. Sparc-teknologien skal derimot videreutvikles. Dette er i tråd med uttalelser Ellison har kommet med siden september i fjor, der han framhever rollen som Sparc skal spille med tanke på det strategiske målet: Konkurrere mot å slå IBM. (Han ordlegger seg nettopp slik i et intervju med Information Week 28. september i fjor.)

Ellison lover å bruke mer penger enn Sun har gjort de siste årene på å videreutvikle, ikke bare Sparc, men også Solaris og Java. Samtidig gjentar han at Sun vil bedre Oracles bunnlinje med 1,5 milliarder dollar allerede det første året etter sammenslåingen.

Oracle-sjefen har aldri uttrykt annet enn beundring for Suns teknologi. Når det gjelder Suns salgsarbeid, legger han imidlertid ikke skjul på sin forakt.

– Sun har fantastisk teknologi, men det virket aldri som de likte å selge. Partnermodellen deres har vært en katastrofe, og den akter vi å endre umiddelbart, sier Ellison til New York Times.

Ellison sier at Suns 4000 mest innbringende kunder heretter skal handle direkte med Oracle, i stedet for å forholde seg til partnere. Disse kundene står i dag for rundt 70 prosent av Suns samlede omsetning.

Denne omleggingen av salgsmodellen vil bidra til å dempe frykten for tapte arbeidsplasser i Sun, som hadde 27 600 ansatte per 30. september. Sun vil slankes med færre enn 2000, lover Ellison. Til gjengjeld skal Oracle nå hyre inn 2000 nye medarbeidere innen salg og utvikling. Det sammenslåtte selskapet skal altså få en større stab enn Oracle og Sun har i dag. Oracle hadde 83 400 ansatte i slutten av november.

Blant dem Ellison ikke vil ha med etter sammenslåingen, er dagens toppsjef i Sun, Jonathan Schwartz, sier han ganske direkte til New York Times. McNealy, derimot, vil Ellison gjerne ha med videre på laget.

Cnet gjengir i sin helhet McNealys følelsesladete melding til alle Sun-ansatte i anledning selskapets avvikling.

– Etter mitt syn skulle Sun vært den store og overlevende konsolidereren. Men jeg elsker markedsøkonomien og kapitalismen mer enn jeg elsker mitt selskap… Og jeg tar av meg hatten for en av de største kapitalistene jeg noen gang har møtt, Larry Ellison. Han vil gjøre det bra med ressursene som Sun tilføyer Oracle, skriver McNealy blant annet.

    Les også:

Til toppen