JUSS OG SAMFUNN

Eltek-gründer for retten

Drammensbedrift ble ledende i sin nisje. Alain Angelil risikerer tolv års fengsel.

12. sep. 2011 - 08:15

Oslo (NTB-Kjell T. Barøy): Fem og et halvt år er gått siden Økokrim gjennomførte razziaen mot Eltek-gründer Alain Angelils slott i Skottland. Mandag – nesten to år etter at tiltalen mot gründeren ble tatt ut – starter rettssaken mot ham i Oslo tingrett.

Alain Angelil forlot tolv år gammel Egypt sammen med sin familie. I Drammen, med to tomme hender som utgangspunkt, skulle han komme til å ryddet seg plass blant internasjonale gründerstjerner da han bygde opp Eltek. Virksomheten ble etter hvert en av verdens store i nisjen leveranser av strømforsyningsenheter til telekombransjen. Nokia, Ericsson, Cisco og Telenor var blant kundene. Høsten 2000 sto Eltek-aksjen i 435 kroner. Kontrasten til suksesshistorien var derfor heller skarp da Økokrim i oktober 2009 tok ut tiltale for innsidehandel, økonomisk utroskap og skattesvik på 224 millioner kroner mot Alain Angelil.

For tidlig
Angelil risikerer en straff på 12 års fengsel dersom han blir funnet skyldig etter tiltalen. Førstestatsadvokat Thomas Skjelbred i Økokrim sier til NTB at det er for tidlig å si om påtalemyndigheten vil moderere straffepåstanden i saken fordi det er gått så lang tid siden tiltalen ble tatt ut.

En av årsakene til at det har tatt så lang tid, er at tiltalte selv har hatt prosessuelle innvendinger. Tiltalte ønsket rettssaken ført i Drammen, der han bodde og arbeidet til han meldte flytting til Skottland i mai 2001. Striden om hvor rettssaken skulle føres, ble tatt helt til Høyesterett. Der fikk tiltalte ikke medhold. Høyesterett bekreftet lavere rettsinstansers avgjørelse. Saken skulle opp i Oslo tingrett.

Langvarig etterforskning

Tiltalte har heller ikke vært uten innflytelse over hvor lang tid Økokrim har måttet bruke på etterforskningen i saken. Flere år gikk før Økokrim fikk tilgang til de dokumenter som ble beslaglagt under razziaen mot gründerens slott Cluny Castle i Skottland. Lokalt, skotsk politi tok hånd om dokumentene, etter at Angelils advokater bestred at Økokrim kunne ta dokumentene med seg hjem til Norge.

Det bidro heller ikke til å sette fart i etterforskningen at så mye av den måtte foretas i utlandet, i Luxembourg og Sveits i tillegg til Skottland, for å kunne komme fram til tiltalen mot Angelil.

Tiltalen
Tiltalen om grovt skattesvik gjelder perioden 1998 til 2005. Angelil skal ikke ha opplyst om gevinster fra aksjesalg og uriktig krevd fradrag av til sammen 224 millioner kroner, går det fram av tiltalen.

Økokrims omfattende tiltale gjelder også ulovlig innsidehandel, overtredelse av meldeplikten og grov utroskap. Ved flere anledninger i perioden 2000 til 2003 skal Angelil ha handlet aksjer i Eltek ASA til tross for at han som storaksjonær og styremedlem satt med innsideinformasjon om selskapet., ifølge Økokrim

Alain Angelil er tiltalt for å ha unnlatt å melde i alt 272 tilfeller av meldepliktig aksjehandel. I tillegg er han tiltalt for markedsmanipulasjon ved å holde aksjekursen i Eltek ASA på et kunstig høyt nivå ved at kursrelevant informasjon ikke tilfløt markedet. Han handlet også i strid med Eltek ASAs interesser ved å tilegne seg opsjoner med rettighet til aksjer han ikke hadde krav på, ifølge Økokrim

Oslo tingrett har satt av fem uker til saken. Advokat Berit Reiss-Andersen er tiltaltes forsvarer. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.