EMC tilbyr SSD til avansert lagring

Flashminne er ikke lenger bare for mobile dingser. EMC tilbyr dem i sitt Symmetrix-system.

EMC tilbyr SSD til avansert lagring

Flashminne er ikke lenger bare for mobile dingser. EMC tilbyr dem i sitt Symmetrix-system.

I en styrt lekkasje som refereres i flere amerikanske medier, sier EMC at de vil tilby «disker» av flashminne – SSD eller «solid state disk» – til lagringsenheter i Symmetrix-serien, selskapets dyreste og mest avanserte.

EMC har valgt SSD-er fra den amerikanske leverandøren STEC, som setter samme minneprodukter med utgangspunkt i minnebrikker fra Samsung. SSD-ene som EMC tilbyr, vil kunne koples rett inn i Symmetrix-enhetene.

Ved å erstatte vanlige harddisker med SSD-er, vil en Symmetrix-kunde oppnå to ting: En vesentlig økning i ytelse, og en mer beskjeden økning i kostnader.

STECs SSD-er for avanserte lagringssystemer som dem EMC lager, er bygget rundt flashminne av typen «single level cell», som er dyrere og raskere enn flashminnet av typen «multi level cell» som brukes i apparater beregnet på forbrukermarkedet.

Et problem med flashminne er at cellene slites hver gang de skrives til, og blir etter hvert upålitelige. Dette må motvirkes av algoritmer som sørger for at cellene blir slitt så jevnt som mulig. Ifølge EMC skal disse algoritmene være så effektive at SSD-ene som de bruker vil kunne garanteres opptil to millioner skrivesykluser.

STEC-SSD-ene for Symmetrix tilbys i to ulike størrelser, 73 GB og 146 GB. Ytelsen de gir skal være rundt tretti ganger så rask som de raskeste harddiskene for Symmetrix i dag.

Sammenlikner man brutto lagringskapasitet, er kostnaden per megabyte tretti ganger så stor for SSD som for de raskeste harddiskene. EMC sier at den faktiske kostnadsøkningen vil være langt mindre.

Årsaken til dette, er at de som etterspør ekstra høy ytelse, og som følgelig er målgruppen for EMCs Symmetrix med SSD, i dag er nødt til å kjøpe inn langt flere disker enn det rene lagringsbehovet skulle tilsi.

Ytelsen økes ved å skrive data til mange disker samtidig, og jo flere disker man har å skrive til, desto raskere går selve operasjonen. Med SSD-er har man praktisk talt ingen latens i skrivingen, slik at man ikke trenger så mange raske disker. I stedet for å fylle et skap med raske disker, kan man oppnå en bedre balanse ved å nøye seg med fire superraske SSD-er, og la mer langsiktige lagringsbehov dekkes av mindre raske og følgelig rimeligere harddisker.

President David Donatelli i EMCs lagringsavdeling anslår derfor den faktiske kostnadsøkningen til ned mot ti prosent. Symmetrix-systemer koster gjerne fra 250 000 til en million dollar.

Det skal være rundt 1000 anlegg i verden der denne typen superytelse er påkrevet, framfor alt finansinstitusjoner med et ekstremt stort antall transaksjoner per sekund.

STEC framstiller SSD-er i mange varianter og i formfaktorene 2,5 tommer og 3,5 tommer. De lover blant annet en 512 GB SSD i ZeusIOPS-serien som skal være over 200 ganger så rask som en tilsvarende serverdisk i 15 000 omdreininger per sekund, og med mindre enn halvparten av slike diskers strømforbruk.

    Les også:

Til toppen