Ementor vurderer å selge hele butikken

Danske Ib Kunøe (til høyre) ønsker å kjøpe opp hele Ementor og kanskje gjøre Steinar Sønsteby (venstre) til sjef.

Danske Ib Kunøe (til høyre) ønsker å kjøpe opp hele Ementor og kanskje gjøre Steinar Sønsteby (venstre) til sjef.

Ementor sendte i dag morges ut en oppsiktsvekkende pressemelding:

"Med bakgrunn i de spekulasjoner som fremsettes i dagens utgave av den danske avisen `Børsen`, om et mulig oppkjøp av aksjer i Ementor ASA med sikte på en senere fusjonering av Ementor og det danske IT selskapet Topnordic A/S, vil Ementor informere om følgende", skriver selskapet.

"For å sikre fremtidig vekst og lønnsomhet, samt oppnå målsettingen om å forsterke posisjonen som Nordens ledende leverandør av infrastrukturløsninger, vurderer Ementor muligheten for å ta del i den konsolideringen som skjer i det nordiske IT markedet. Ementor har i denne sammenheng innledet diskusjoner om ulike løsningsalternativer med flere interesserte parter," skriver Ementor.

I følge Børsen ønsker den svært rike IT-gründeren å kjøpe opp Ementor for å fusjonere det med Topnordic. Kunøe er den største aksjonæren i Topnordic.

Som Ementor driver Topnordic bare med integrasjon - å koble maskinvare og programvare fra forskjellige aktører sammen til systemer for kundene. Selskapet driver ikke med tyngre programvare, som SAP eller CRM-systemer. Som Ementor, selger Topnordic maskinvare fra stort sett alle de store leverandørene.

De to selskapene vil til samme omsette for 6 milliarder danske kroner i hele Norden og dermed bli større enn Atea, som ble skilt ut fra WM-data.

Blir oppkjøpet gjennomført kan det oppstå en spennende lederkabal. Sjef for Topnordic i Norge er Steinar Sønsteby, en av de tidligere nest-sjefene i Ementor. Han gikk ut av Ementor vinteren 2005 og ble toppsjef i Topnordic Norge i april 2005.

- Dette er ikke noe jeg ønsker å kommentere, sier Sønsteby til digi.no.

Men han forteller en god del om Topnordic og deres planer. For Topnordic sa for et år siden at man skulle i 2009 være størst i Norden. Dette ville kreve en omsetning på 6-7 milliarder, noe selskapet nå med et jafs kan få til.

Topnordic Norge har nå 50 ansatte.

- Min jobb har vært å skape en grunnmur for Topnordic i Norge. Vi har etablert oss i Oslo, Bergen og skal etablere oss i Stavanger og Trondheim.

Topnordic er inne i en voldsom ekspasjon. Sverige ble startet i sommeren 2004 og har kjøpt opp en rekke selskaper som vil gi en omsetning på opp mot en milliard kroner i 2006. Neste planlagte trinn er Finland og Polen.

- Det går mot færre og større aktører. Det danske IT-markedet er nesten ferdig konsolidert og Sverige har kommet langt, men her i Norge er det overmodent for en samling om færre og større aktører. Årsaken er at storskala-fordeler gir bedre innkjøpspriser og du blir mer fleksibel, sier Sønsteby til digi.no.

Til toppen