Ementors SAP-løsning blir enda dyrere

Ementor melder igjen om nye kostnader knyttet til SAP, og totalregningen har blitt skyhøy.

Ementor melder igjen om nye kostnader knyttet til SAP, og totalregningen har blitt skyhøy.

Det er svært vanlig at bedrifter melder om ekstrakostnader og tap etter implementering av SAP-bedriftssystemer. Sist ute i Norge var Expert, som meldte om 20 millioner i tap i andre kvartal, da systemet ble innført, og 10 millioner dårligere resultat i tredje kvartal. For Komplett tok det omtrent et år å komme helt på skinnene igjen.

    Les også:

For Ementor har det tatt ennå lenger tid, og prisen har blitt langt høyere. SAP-prosjektet deres ble startet i 2003. Tidligere har Ementor sagt at de var ferdige, men i trallene for tredje kvartal som ble lagt frem i går tap dukket det opp nye million-kostnader på SAP.

– Vi kjører på SAP, men det har vært en del utfordringer knyttet til å få det til å fungere etter våre behov. Vi hadde ekstraordinære kostnader knyttet til SAP-implementering på 8 millioner kroner sier Jo Lunder, konsernsjef i Ementor til digi.no.

– Hva er totalkostnaden på systemet?

– Det har vært en dyr øvelse, men noe totaltall har vi ikke offentliggjort, sier Lunder.

Han påpeker at dette er et komplisert regnestykke, med en god del egeninnsats fra selskapet.

Et regnestykke finnes nok likevel internt, for en annen kilde i Ementor hevder at totalkostnaden for SAP-implementeringen nå er kommet opp i hele 100 millioner kroner.

Hensikten med prosjektet var i utgangspunktet å få kontroll over den komplekse strukturen i Ementor, som opererte innen mange markeder og fire nordiske land.

Nå er den finske delen solgt, og etter det digi.no erfarer vil ikke systemet implementeres i Danmark og Sverige. Dermed må det norske kontoret bære hele kostnaden for det som skulle være et stort nordisk prosjekt.

Lunder mener også at kompleksiteten har vært problemet med SAP-implementeringen, som er gjort med egne SAP-konsulenter.

– Ementor har hatt en veldig kompleks og ambisiøs forretningsmodell som dette systemet skulle speile og støtte, sier han.

Nå er Lunder i ferd med å løse opp i den komplekse forretningsmodellen. Lunder mener SAP er et bra standard forretningssystem, men at for mange endringer kan skape problemer.

– Man bør være bevisst med å gjøre endringer, og forsiktig med for mye kompleksitet. Det er et råd jeg har gitt til mange bedriftsledere, sier Lunder.

Til toppen