JUSS OG SAMFUNN

EMI gir etter, starter musikksalg på nettet

Nå snur EMI og åpner salg av musikk på Internett her i Europa. Nå skal du få kjøpe blant annet nyheter fra Robbie Williams flere uker før den kommer i butikken.

I USA selger flere tjenester musikk over nettet, men her i Europa er det bare kunder i et fåtall som kan velge musikk fra noen selskaper.

Så langt har musikkbransjen forsøkt seg med pisken med saksøking og anmeldelser av selskaper og enkeltpersoner som sprer musikk over nettet. Men kritikere mener at platebransjen kjemper mot tiden og må i stedet selv tilby musikk over nettet.

Nå har EMI snudd og starter salget av hele sin katalog over nettet, også her i Europa. Ikke bare skal selskapet selge en katalog på 140.000 låter fra 3000 artister. Men du skal få kjøpe nye singler når de begynner å spilles på radioen - det vil si i god tid før de dukker opp i butikken, skriver amerikanske medier.

EMIs katalog vil bli tilgjengelig gjennom 20 forskjellige nettbutikker i Europa, men det er foreløpig ikke klart om hva som skjer i Norge. Kanskje vil norske kunder kunne handle fra nettsteder som dotmusic.com og mtv.com.

Flere plateselskaper har prøvd seg med låste filformater som bare kan spilles på en PC, men dette har ikke blitt noen suksess. På EMIs amerikanske nettbutikk, som ble lansert i høst, får du laste ned låtene i åpne format og kan brenne dem til CD-er eller overføre dem til for eksempel minidisc.

Ifølge Aftenposten lokker EMI med lavere priser i butikken - en singel vil i England koste et pund - 11 kroner. Det er ikke så rart, EMI slipper å trykke CD-er, distribuere dem og betale platebutikkene når de selger over nettet.

Ved å betale 55 kroner (5 pund) kan du laste ned 50 låter i løpet av en måned. Men utvalget er som sagt begrenset til bare EMI. Andre tjenester i USA tilbyr musikk fra alle de store plateselskapene.

Tjenesten vil åpne "i løpet av noen uker", lover EMI.

EMI sier i en pressemelding at prosjektet vil være i gang i løpet av få uker, og at 20 nettsteder i seks europeiske land deltar i samarbeidet. Ingen norske nettsteder er med så langt.

På 20 nettsteder, blant dem www.dotmusic.com, www.freeserve.com, www.msn.com og www.mtv.com, kan nettbrukerne om kort tid kjøpe singler med EMI-artister som Robbie Williams, Coldplay, Kylie Minogue og Norah Jones, skriver den britiske avisen The Times.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.