JUSS OG SAMFUNN

Emiratene frykter Blackberry

- En nasjonal sikkerhetsrisiko, mener myndighetene.

26. juli 2010 - 10:06

Mobiltelefonen Blackberry kan misbrukes og utgjør en nasjonal sikkerhetsrisiko for De forente arabiske emirater.

Det sier landets myndigheter i en offisiell uttalelse søndag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Blackberry-telefonene regnes som noen av verdens sikreste mobiltelefoner fordi all kommunikasjon til og fra enhetene er sikret med sterk kryptering.

Research In Motion, den kanadiske produsenten av disse smartmobilene, tilbyr dessuten en verdensomspennende lynmeldingstjeneste, Blackberry Messenger til alle kundene. Tjenesten gir fri og sikkert samband mellom slike smarttelefoner i hele verden, og kommunikasjonen går via selskapets egne servere.

- Sensur

Gulf-staten Bahrain innførte forbud mot tjenesten i april, etter at journalister i landet hadde benyttet kanalen til å spre nyheter uten tillatelse. Det skriver organisasjonen «Reportere uten grenser», som omtaler forbudet som sensur og et direkte angrep på pressefriheten.

Søndag kom altså meldingen om at nabolandet vurderer lignende tiltak, mot en kommunikasjonstjeneste de åpenbart frykter.

- Blackberry opererer utenfor landets nasjonale lovgivning, heter det i uttalelsen fra Emiratenes telemyndigheter, ifølge avisa Wall Street Journal.

Videre peker uttalelsen på farene med hvordan data håndteres og lagres i Blackberry-telefonene.

- Enkelte Blackberry-applikasjonene åpner for at folk kan misbruke tjenesten. Dette medfører alvorlige sosiale, juridiske og nasjonale sikkerhetstrusler.

Emiratene sier de nå arbeider for å finne en løsning på problemet, som både sikrer kundene og som ikke bryter med landets lovgivning.

Blackberry er en svært populær smartmobil i landet. Ifølge avisen The National har over en halv million innbyggere en Blackberry i Emiratene. Det utgjør nærmere 11 prosent av befolkningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.