En Android-apps vandring til Nokia

Utvikleren fikk en overraskende epost fra Opera ...

En Android-apps vandring til Nokia
Utdrag av e-posten Ander Webbs (og hans selskap, AnderWeb), fikk fra Opera og Nokia. Bilde: Ander Webbs/Google+

Android-økosystemet er stort og mangfoldig, med svært mange interessenter og konkurrerende tjenester. I alle fall dersom man beveger seg ut av de delene som kontrolleres av Google. Denne åpenheten bidrar til økt konkurranse, men også til en hel del forvirring. Et eksempel på dette er en opplevelse som nylig har blitt beskrevet av den spanske utvikleren Ander Webbs, som står bak Android-appen ADW Launcher.

Mandag denne uken fikk nemlig Webbs en e-post om at han hadde fått en konto i Nokia Store, at ADW Launcher allerede var blitt opplastet og at det eneste han behøver å gjøre for at appen skal bli tilgjengelig for brukere av Nokia X-mobiler er å tillate at Nokia Store-teamet kontakter ham.

Det er tydelig at Webbs har null forståelse for hvorfor appen hans plutselig har havnet i Nokia Store. Han påpeker dog at e-posten han har fått, faktisk er sendt fra Opera, men det framgår at både han og andre mistenker at det kan dreie seg om en uautorisert kopi.

Tilsynelatende var Geek første presseorgan til å omtale dette tilfellet. Men der har saken kommet så tidlig at oppklaringen ikke har kommet med.

I diskusjonen som følger dukker det nemlig opp ganske mye informasjon om hva som faktisk har skjedd. Det virkelig sentrale er at Opera har gitt Nokia distribusjonsrettigheter for gratisapplikasjoner som opprinnelig tilbys gjennom Opera Mobile Store. Informasjon om dette skal ha blitt sendt til registrerte utviklere i Opera Mobile Store i februar.

Men Webbs har ikke lastet opp applikasjonen sin til Opera Mobile Store heller.

Forklaringen på det hele er det Anna Melnychuk i Opera Software som til slutt kommer med. Det er hun som sendte e-posten til Webbs.

– 09.09.2010 registrerte du deg på Handster og lastet opp appene dine der. Handster ble kjøpt av Opera i september 2011, noe du også ble informert om via e-post 29.02.2012, skriver Melnychuk.

Hun beklager dog forvirringen som denne ukens e-post har skapt for Webbs og sikkert en del andre.

– Denne e-posten er uformell. Jeg ønsket bare å informere deg om ytterligere kanaler for distribusjon av appene dine. Vær snill å godta min unnskyldning. Dersom du ønsker det, kan vi slette appene dine fra Nokia X Store, skriver Melnychuk i et svar til Webbs' Google+-innlegg.

Webbs virker fornøyd med svaret og svarer at han ønsker at appene hans skal gjøres tilgjengelige for i Nokia Store. Enkelte andre som har opplevd det samme, er mer kritiske fordi de opplevde dette allerede for flere måneder siden, uten noen beskjed før nå.

Melnychuk svarer på dette at e-posten som nå har blitt sendt ut, er den tredje invitasjonen som har blitt sendt.

Om ikke annet forteller historien at man bør være nøye med utformingen av slik e-post, slik at de ikke oppfattes som spam, raskt kommer til poenget og gjør det helt tydelig hva hensikten med e-postmeldingen egentlig er.

Les mer om: